Dom. Tingsrätten meddelade i dag sin dom mot de sex som stod åtalade misstänkta för inblandning i bilbränderna i Frölunda. Foto: Polisen

Efter bilbränderna i Frölunda – en döms

De sex som suttit åtalade misstänkta för inblandning i bilbränderna i Frölunda dömdes i dag till fängelse, skyddstillsyn och ungdomstjänst. Bara en av männen döms för bilbränderna.

  • Publicerad 11:27, 2 dec 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det var den 13 augusti förra året som Frölunda skakades av bilbränder där ett 70-tal bilar helt eller delvis förstördes. Enligt åtalet rör det sig om skador för miljontals kronor.

Bilbränderna: Åklagare yrkar på fängelse

Vittnen vågade inte namnge bilbrännarna

Åklagare Mats Ihlbom väckte i september åtal mot sex unga personer och yrkade på att de yngre ska dömmas till ungdomstjänst och fyra års fängelse för de äldre. I dag meddelade tingsrätten sin dom mot de sex.

Fyra av de åtalade döms till fängelse. En till fyramånader, två till två år och fyra månader, en till två år och en månad. De resterande två döms till skyddstillsyn och ungdomstjänst.

Dock är det bara en som döms för att ha haft del i bilbränderna – 17-åringen som får ungdomstjänst.

Tingsrätten kommer fram till att bara en av de åtalade, en 17-åring, kan bindas till bränderna. Hans blod fanns på flera av de skadade bilarna. Han var bara 15 år vid händelsen och döms till ungdomstjänst. För de övriga åtalade är bevisningen inte tillräcklig och de frikänns därför.

– Tingsrätten gör inte samma bevisvärdering som vi, säger Mats Ihlbom till GT.

Blodspår – åklagarens viktigaste bevis

FILM: Här flyr de maskerade bilbrännarna

Löfven i Frölunda: "Förbannade ligistfasoner"

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57