Efter branden: 24 familjer hemlösa

Branden i Hammarkullen gjorde 24 familjer hemlösa. Och väntan på att kunna flytta tillbaka till sina lägenhet är lång. "Jag känner att jag fortfarande inte har kunnat landa och bearbeta det som hänt" säger Sajaa Alsaidan.

  • Publicerad 05:30, 13 sep 2021

Civilkuraget bland grannar och andra boende i Hammarkullen var verkligen på topp. Det har varit en tröst.

Allt startade en söndagseftermiddag i juli i Hammarkullen. Sajaa Alsaidan och hennes familj höll på att duka upp för en middag i det gröna, vid gemensamhetsytorna strax utanför porten. Då ropade någon att det brinner.

– På bara den korta stunden som det tog för mig att springa till porten hade lågorna vuxit snabbt. De som befann sig i sina lägenheter kunde inte ta sig ut och man såg paniken i deras ögon, berättar Sajaa Alsaidan.

Branden misstänks vara anlagd. Utanför porten till lägenhetshuset stod det kasserade möbler och annat bråte som av okänd anledning började brinna.

Under branden samlades en stor mängd grannar och andra boende utanför huset. Ett par unga killar lyckades klättra upp och hjälpa några av de boende ner i säkerhet. När räddningstjänsten kom kunde de, med hjälp av höjdfordon hjälpa de som bodde på högre våningsplan.

– Vi är alla väldigt tacksamma för att ingen skadades allvarligt den dagen. Och civilkuraget bland grannar och andra boende i Hammarkullen var verkligen på topp. Det har varit en tröst.

Hammarkullebornas insats efter branden

Kaotisk situation

Tiden efter branden kan bäst beskrivas som ett kaotiskt töcken. Sajaa berättar att hon och de andra "irrade omkring" timmar efter branden, i jakt efter information.

– Det var en verklig krissituation. Inte bara en utan 24 familjer som stod utan bostad. Och som drabbade var man helt och hållet förstörd. Ändå ska man själv lösa akut boende, jaga försäkringsbolag eller ha kontakt med myndigheter för att få hjälp.

Hur hade du önskat att det var?

– Vi hade behövt en samlingspunkt i direkt anslutning till huset. Kanske ett tält där vi skulle kunna få vatten och liknande. Vi blev hänvisade till att gå till olika ställen men vi alla kände att vi behövde vara kvar för att ens kunna smälta det som hänt. Och vi skulle behöva ännu mer stöd för att kunna bearbeta det som hänt.

Bostadsbolaget svarar: "Ska göra en utredning"

Har fått ersättningslägenhet

Efter en tid blev Sajaa Alsaidan och hennes familj erbjudna ersättningslägenheter av Bostadsbolaget. Det är de så klart tacksamma för, men boendesituationen är inte ideal.

– Vi kom till tomma lägenheter, där vi bor trångt och har våra saker utspridda på flera ställen. Och vi vet fortfarande inte säkert när vi kan flytta tillbaka igen. Det är en mardröm.

Bostadsbolaget har aviserat att arbetet med att renovera trapphus och lägenheter efter branden väntas ta till årsskiftet.

Foto: Markus Andersson

Det har hänt

• Klockan 18.10 söndagen den 4 juli larmades polis, räddningstjänst och ambulans till en brand i ett flerfamiljshus på Bredfjällsgatan.

• Då det brann både utanför entrén samt i trapphuset ledde det till en stor rökbildning i trapphuset. Vilket i sin tur ledde till att ingen av de som befann sig i den 24 lägenheterna kunde ta sig ut. I lägenheter totalförstördes i branden.

• Två personer fick tas till sjukhus för vård. De vårdades för lindriga rökskador. Ännu fler fick hjälp av ambulanspersonal på plats.

• Enligt Bostadsbolaget prognos väntas arbetet med renoveringen pågå fram till årsskiftet. Orsaken till fördröjningen är långa leveranstider på material.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00