Brand. Efter att en trappuppgång eldhärjades på Bredfjällsgatan i Hammarkullen i somras stod 24 familjer utan hem. Efter månader av reparationer och sanering ska nu familjerna få flytta hem. Foto: Markus Andersson (arkiv)

Efter branden: Då får familjerna flytta hem igen

Efter en lång väntan finns det nu ett inflyttningsdatum för de familjer som blev bostadslösa efter den stora lägenhetsbranden i Hammarkullen i juli förra året. "Det har varit efterlängtat så klart", säger Pär Gunnarsson, förvaltare.

  • Publicerad 05:30, 28 mar 2022

4 juli förra året började porten till ett lägenhetshus brinna på Bredfjällsgatan i Hammarkullen. Elden spred sig till trappuppgången som snabbt blev rökfylld.

Bilder och filmer från branden spred sig snabbt på sociala medier då boende i området klättrade upp på balkonger för att tillsammans hjälpa nödställda ut ur sina lägenheter.

Efter branden: 24 familjer hemlösa

I branden totalförstördes två lägenheter och den orsakade stora skador på trapphuset. Arbetet med att rusta upp och iordningsställa lägenheterna har därför tagit sin tid enligt hyresvärden Bostadsbolaget.

– I början handlade det om att det var långa leveranstider. Sedan under renoveringsarbetet har man upptäckt mer som behövde åtgärdas, säger Pär Gunnarsson, förvaltare.

Totalrenovering

Bland annat har trapporna från bottenplan till och med våning två fått bytas ut. I entrén har hela golvet fått brytas upp och gjutas om och trappuppgången har nu en helt ny hiss.

De två lägenheter som brandskadades har genomgått en totalrenovering. Resterande bostäder har sanerats och fått nya säkerhetsdörrar.

– Vi har några "snygga-till"-åtgärder kvar utvändigt, men vill inte hålla på inflyttningen längre än nödvändigt. Nu har vi informerat hyresgästerna att de kan börja flytta in med start 1 april, säger Pär Gunnarsson.

"Efterlängtat"

Under renoveringstiden har de boende fått bo i ersättningslägenheter eller hos släktingar i över åtta månader. Av de 24 hushåll som stod utan bostad efter branden är det två familjer som sökt och fått annat boende, resten väntar nu ivrigt på att få komma hem igen berättar Pär Gunnarsson.

– Det är väldigt skönt att vi äntligen har ett inflyttningsdatum, det har varit efterlängtat så klart.

Pär Gunnarsson, förvaltare Bostadsbolaget. Foto: Bostadsbolaget