Utan hem. Sajaa Alsaidan och hennes familj drabbades hårt när det brann i ett lägenhetshus på Bredfjällsgatan i somras. Förhoppningen var att de skulle kunna flytta hem till jul, men så blir inte fallet. Foto: Markus Andersson

Efter branden — sover fortfarande på madrasser

När branden bröt ut i hyreshuset i Hammarkullen i somras tvingades 24 familjer ut på gatan. Fortfarande har ingen av dem kunnat flytta tillbaka. ”Vi sover på madrasser på golvet, fem personer i ett rum”, berättar Sajaa Alsaidan.

  • Publicerad 13:20, 27 dec 2021

Den mesta hjälpen har vi fått från grannar och vänner.

Det var i början av juli som det började brinna i trapphuset på Bredfjällsgatan. Elden spred sig snabbt upp i huset och lägenheterna blev totalförstörda. Samtliga hyresgäster fick lämna sina hem och tränga ihop sig hos släktingar och bekanta.

– Första veckan bodde vi tjugo personer i en tvåa. Vi hade ingenting, säger Sajaa Alsaidan.

Sedan dess har hon och familjen fått tillgång till en evakueringslägenhet av Bostadsbolaget. Problemet är att bostaden var helt tom när de flyttade in. Här fanns inga möbler, husgeråd eller leksaker till barnen.

–  Vi kunde hämta några grejer från vår lägenhet, men det mesta är rökskadat och sotigt. Under ett halvår har vi sovit på madrasser på golvet, alla fem i samma rum, säger Sajaa Alsaidan.

Tufft för barnen

Hon är besviken på både sitt försäkringsbolag och hyresvärden. Upprustningen går långsamt och försäkringsbolagen vill inte ersätta för möbler, som eventuellt kan räddas efter saneringen.

– Den mesta hjälpen har vi fått från grannar och vänner, säger hon.

Julhelgen blir torftig i den lilla tvåan där familjen trängs i väntan på att kunna flytta tillbaka till sitt hem. Senaste beskedet från Bostadsbolaget är att inflyttningen ska ske i mars.

– Situationen är tuffast för barnen, säger Sajaa Alsaidan.

Efter branden: 24 familjer hemlösa