Utsläpp. Svarta plastbitar som hittas längs västkusten ska rapporteras in till Länsstyrelsen. Foto: Ryan Metcalfe, KIMO Denmark/Länstyrelsen

Efter danska utsläppet: En miljon plastbitar i havet

Har du sett svarta plastbitar i havet? Det undrar Länsstyrelsen som uppmanar allmänheten att rapportera in eventuella fynd efter ett danskt jätteutsläpp i havet.

  • Publicerad 12:02, 10 mar 2021

Det handlar om en halv miljon små, svarta plastbitar, så kallade biobärare, som har hamnat i havet efter ett utsläpp från ett reningsverk i Danmark.

Plastbitarna tillhör en laxodling på danska västkusten och många frivilliga i danska Ringkøping i Skjerns kommun har varit med och plockat upp dom.

Men det är högst troligt att de som inte hamnat på danska stränder transporteras vidare till Svenska västkusten med strömmarna, meddelar Länsstyrelsen.

Efter plastläckan: Nu vädjar Länsstyrelsen om hjälp

Kan ätas av fåglar

Plastbitarna är inte giftiga, men betraktas ändå som ett stort problem eftersom det tar lång tid innan de bryts ned. De kan även bli mikroplaster eller ätas upp av fåglar och andra djur.

Därför uppmanas nu allmänheten att städa upp och anmäla om man hittat plastbitarna i naturen.

Som privatperson kan du göra en insats och plocka med dig plastbitarna till en papperskorg – eller ännu bättre – lämna dem till plaståtervinningen.” , skriver Länsstyrelsen.

Rapportera in fynden här:

Mejla infovasterhavet@lansstyrelsen.se om du hittar plastbitarna längs västkusten.

Skicka gärna med foto och plats.

Källa: Länstyrelsen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00