Utsläpp. Svarta plastbitar som hittas längs västkusten ska rapporteras in till Länsstyrelsen. Foto: Ryan Metcalfe, KIMO Denmark/Länstyrelsen

Efter danska utsläppet: En miljon plastbitar i havet

Har du sett svarta plastbitar i havet? Det undrar Länsstyrelsen som uppmanar allmänheten att rapportera in eventuella fynd efter ett danskt jätteutsläpp i havet.

  • Publicerad 12:02, 10 mar 2021

Det handlar om en halv miljon små, svarta plastbitar, så kallade biobärare, som har hamnat i havet efter ett utsläpp från ett reningsverk i Danmark.

Plastbitarna tillhör en laxodling på danska västkusten och många frivilliga i danska Ringkøping i Skjerns kommun har varit med och plockat upp dom.

Men det är högst troligt att de som inte hamnat på danska stränder transporteras vidare till Svenska västkusten med strömmarna, meddelar Länsstyrelsen.

Efter plastläckan: Nu vädjar Länsstyrelsen om hjälp

Kan ätas av fåglar

Plastbitarna är inte giftiga, men betraktas ändå som ett stort problem eftersom det tar lång tid innan de bryts ned. De kan även bli mikroplaster eller ätas upp av fåglar och andra djur.

Därför uppmanas nu allmänheten att städa upp och anmäla om man hittat plastbitarna i naturen.

Som privatperson kan du göra en insats och plocka med dig plastbitarna till en papperskorg – eller ännu bättre – lämna dem till plaståtervinningen.” , skriver Länsstyrelsen.

Rapportera in fynden här:

Mejla infovasterhavet@lansstyrelsen.se om du hittar plastbitarna längs västkusten.

Skicka gärna med foto och plats.

Källa: Länstyrelsen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00