Stopp. Österut stängs trafiken i Götatunneln helt mellan juni och december. Västerut kan man köra som vanligt. Foto: Roland Magnusson

Efter enkelriktningen: "Det har fungerat förvånansvärt bra"

Från den 25 juni och 25 veckor framåt är Götatunneln avstängd i östlig riktning. Den första veckan summerar Trafikverket som förvånansvärt bra.

 • Publicerad 06:10, 3 jul 2018

Många befarade trafikkaos men när Trafikverket summerar Götatunnelns första vecka som enkelriktad så är det mest i positiva ordalag.

– Det var en del köer i måndags och i fredags. I onsdags var det också en del som beklagade sig när alla åkte hem en timme tidigare för att titta på fotboll. Då var det några olyckor. Men på det stora hela har det fungerat förvånansvärt bra, säger Bertil Hallman,  trafikanalytiker på Trafikverket.

Läs också: Start måndag: Nu enkelriktas Götatunneln

Enkelriktningen lades medvetet under semestern när trafiken går ner och i kombination med en tidig informationskampanj fick omställningen något av en mjukstart.

Under den senaste veckan har Trafikkontoret sett en ökning på bland annat Lundbyleden, Söderleden och Oscarsleden men inte så mycket att det skapat några större problem. Däremot har det nästan dagliga varit kollisioner på E6:an, framförallt vid körfältsbyten. Så uppmaningen är den vanliga; ta det lugnt och håll avstånd.

Mätningar som Trafikverket har gjort visar att restiderna inom stan den senaste veckan både har ökat och minskat och på det stora hela har de tagit ut varandra. Däremot kvarstår uppmaningen om att hålla sig på lederna och undvika centrum så långt det är möjligt.

– Nu har vi Partille Cup som precis har börjat men det brukar inte innebära så mycket mer trafikproblem. Det blir först efter sommaren, när alla är tillbaka på jobbet, som den stora utmaningen kommer, säger Bertil Hallman.

Varför kunde ni inte dela körfälten i ena röret och ha mötande trafik?

– Det är Transportstyrelsen som sätter stopp för det, om det skulle uppstå en olycka. Fläktsystemet kan inte hantera det. Trafiken drar med en del så vid mötande trafik blir det som att luften står still. Tingstadstunneln är precis på gränsen men när en tunnel är längre än 500 meter sätter Transportstyrelsen stopp, säger Bertil Hallman.

Varför valde ni att stänga av just i östlig riktning?

– En stor anledning är att det är många som åker i västlig riktning för att hinna med färjor. Det är svårare att informera och skylta om för dem, säger Bertil Hallman.

Götatunnelns enkelriktning

Pågår från och med den 25 juni och i 25 veckor, fram till mitten av december.

Under denna tidsperiod är Götatunneln stängd för trafik i östlig riktning, det vill säga från Järntorget mot Centralen.

Samtidigt kommer det hela tiden att vara möjligt att köra genom Götatunneln i västlig riktning, det vill säga från Centralen mot Järntorget.

Orsaken till enkelriktningen är framförallt att Götatunnelns tak ska förstärkas inför byggnationen av Västlänken, men också att projektet med den nya Hisingsbron ska utföra arbeten i anslutning till Götatunnelns östra mynning.

Under enkelriktningen passar Trafikverket dessutom på att installera informationssystem för trafikledning inne i Götatunneln.

Arbetena i Götatunneln kommer att utföras i ett tunnelrör i taget. Därmed kommer ett tunnelrör i taget kommer att vara avstängt.

Arbetet inleds i det södra röret. Det betyder att trafiken västerut inledningsvis kommer att köra i ”rätt” tunnelrör. I månadsskiftet augusti-september flyttar sedan arbetet i Götatunneln över till det norra röret. Då leds trafiken om till ”fel” tunnelrör – det vill säga det södra röret.

Orsaken till att det inte går att leda trafiken dubbelriktad i något av tunnelrören har med miljö-, ventilations- och säkerhetsskäl att göra.

Källa: Trafikverket

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

  Kritiken mot Musikhjälpen: Funkisar släpps inte fram

  Nyheter Göteborgsmusikern: Det känns som de ”hijackat” rörelsen Årets insamling på Musikhjälpen går till personer med funktionsvariationer, en grupp som ofta stängs ute och diskrimineras. Men insamlingen har mötts av kritik från funkishåll.lördag 15/12 11:35

  Ingen kö för Håkan – ändå storsäljare till jul

  Nyheter Nya albumet lockar fansen som bokar albumet på nätet Han skulle ta en rejäl paus efter förra sommarens turné. Men rastlösheten satte igång inspirationen. Nu är Håkan Hellströms nya album "Illusioner" ute. – Intresset har varit stort för den redan innan...fredag 14/12 15:32

  Julens luciaträd blev två

  Nyheter Finns som gatuträd i Paris. Enligt tradition planterar park- och naturförvaltningen varje år ett julträd till Göteborgarna på Luciadagen. I år blev det till och med två träd, ett amerikanskt och ett kinesiskt.fredag 14/12 15:07

  Helgtipset: Göteborg Direkts guide till en fullmatad weekend

  Nyheter Allt från julkonserter till premiär på svensk klassiker Eva Bergman sätter upp sin far Ingmars epos "Fanny och Alexander" på Stadsteatern. Daniel Lemma håller julhov på Stora Teatern. I Kville firar saluhallen in julen. Bara något av allt som finns att...fredag 14/12 13:02

  Dagens namn – 14 december

  Nyheter FILM Dagens namn har över tusen år på nacken.fredag 14/12 10:30

  Bostadspriserna fortsatt nedåt i Göteborg

  Nyheter Trögare för bostäder i sämre lägen Bostadspriserna forsätter att falla i Göteborg. Det visar nya siffror från företaget Valueguard.fredag 14/12 5:30

  Chockbeskedet: Nya myndigheten i Angered läggs ned

  Nyheter Besvikelse i Angered: "Ett symbolvärde försvinner" Jämställdhetsmyndigheten i Angered ska läggas ner. Anledningen är att i Sveriges nya budget finns det inte utrymme för den knappt ett år gamla myndigheten.torsdag 13/12 11:53

  Dagens namn – 13 december

  Nyheter FILM Sankta Lu... gissa vem som har namnsdag i dag?torsdag 13/12 10:30

  Terrortillslag i Västsverige – en anhållen

  Nyheter Säpo slog till mot flera platser. Säkerhetspolisen har under morgonen gjort insatser mot flera platser i Västsverige. Flera personer har hämtats in på förhör och en person har anhållits misstänkt för bland annat förberedelse,...torsdag 13/12 10:07

  Trångt i finkan – intagna får dela rum

  Nyheter "Trenden pekar mot en ökad beläggning" Straffskärpningar och tidskrävande utredningar. Det är två orsaker till att det nu är trångt på häktet och anstalterna i Göteborg för första gången på många år.torsdag 13/12 8:08

  Vi är GBG