Stopp. Österut stängs trafiken i Götatunneln helt mellan juni och december. Västerut kan man köra som vanligt. Foto: Roland Magnusson

Efter enkelriktningen: "Det har fungerat förvånansvärt bra"

Från den 25 juni och 25 veckor framåt är Götatunneln avstängd i östlig riktning. Den första veckan summerar Trafikverket som förvånansvärt bra.

 • Publicerad 06:10, 3 jul 2018

Många befarade trafikkaos men när Trafikverket summerar Götatunnelns första vecka som enkelriktad så är det mest i positiva ordalag.

– Det var en del köer i måndags och i fredags. I onsdags var det också en del som beklagade sig när alla åkte hem en timme tidigare för att titta på fotboll. Då var det några olyckor. Men på det stora hela har det fungerat förvånansvärt bra, säger Bertil Hallman,  trafikanalytiker på Trafikverket.

Läs också: Start måndag: Nu enkelriktas Götatunneln

Enkelriktningen lades medvetet under semestern när trafiken går ner och i kombination med en tidig informationskampanj fick omställningen något av en mjukstart.

Under den senaste veckan har Trafikkontoret sett en ökning på bland annat Lundbyleden, Söderleden och Oscarsleden men inte så mycket att det skapat några större problem. Däremot har det nästan dagliga varit kollisioner på E6:an, framförallt vid körfältsbyten. Så uppmaningen är den vanliga; ta det lugnt och håll avstånd.

Mätningar som Trafikverket har gjort visar att restiderna inom stan den senaste veckan både har ökat och minskat och på det stora hela har de tagit ut varandra. Däremot kvarstår uppmaningen om att hålla sig på lederna och undvika centrum så långt det är möjligt.

– Nu har vi Partille Cup som precis har börjat men det brukar inte innebära så mycket mer trafikproblem. Det blir först efter sommaren, när alla är tillbaka på jobbet, som den stora utmaningen kommer, säger Bertil Hallman.

Varför kunde ni inte dela körfälten i ena röret och ha mötande trafik?

– Det är Transportstyrelsen som sätter stopp för det, om det skulle uppstå en olycka. Fläktsystemet kan inte hantera det. Trafiken drar med en del så vid mötande trafik blir det som att luften står still. Tingstadstunneln är precis på gränsen men när en tunnel är längre än 500 meter sätter Transportstyrelsen stopp, säger Bertil Hallman.

Varför valde ni att stänga av just i östlig riktning?

– En stor anledning är att det är många som åker i västlig riktning för att hinna med färjor. Det är svårare att informera och skylta om för dem, säger Bertil Hallman.

Götatunnelns enkelriktning

Pågår från och med den 25 juni och i 25 veckor, fram till mitten av december.

Under denna tidsperiod är Götatunneln stängd för trafik i östlig riktning, det vill säga från Järntorget mot Centralen.

Samtidigt kommer det hela tiden att vara möjligt att köra genom Götatunneln i västlig riktning, det vill säga från Centralen mot Järntorget.

Orsaken till enkelriktningen är framförallt att Götatunnelns tak ska förstärkas inför byggnationen av Västlänken, men också att projektet med den nya Hisingsbron ska utföra arbeten i anslutning till Götatunnelns östra mynning.

Under enkelriktningen passar Trafikverket dessutom på att installera informationssystem för trafikledning inne i Götatunneln.

Arbetena i Götatunneln kommer att utföras i ett tunnelrör i taget. Därmed kommer ett tunnelrör i taget kommer att vara avstängt.

Arbetet inleds i det södra röret. Det betyder att trafiken västerut inledningsvis kommer att köra i ”rätt” tunnelrör. I månadsskiftet augusti-september flyttar sedan arbetet i Götatunneln över till det norra röret. Då leds trafiken om till ”fel” tunnelrör – det vill säga det södra röret.

Orsaken till att det inte går att leda trafiken dubbelriktad i något av tunnelrören har med miljö-, ventilations- och säkerhetsskäl att göra.

Källa: Trafikverket

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

  Göteborgs Stad säger nej till alternativ bokmässa

  Nyheter "Vi prioriterar föreningsliv framför privata aktörer" I dag tog idrott- och föreningsförvaltningen beslutet att inte låta Nya Tiders förlag AlternaMedia AB hålla någon alternativ bokmässa på Heden.tisdag 25/9 17:00

  Dagens namn – 25 september

  Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!tisdag 25/9 10:30

  Ropade hem första hummern – ska äta den själv

  Nyheter Näst högsta priset någonsin. Under tisdagsmorgonen var det sedvanlig auktion på säsongens första hummer på Göteborgs fiskeauktion. Per-Arne Korshag fick lägga sista budet – kilopris: 83 000 kronor.tisdag 25/9 8:44

  Tre personrån om dagen i Göteborg

  Nyheter Polischefen: Finns alltid ett mörkertal Personer som blir hotande, rånade och nedslagna. Den senaste tiden har en stor del av brottsrapporteringen i Göteborg handlat om personrån. Varje dag anmäls det i snitt tre personrån i Göteborg.tisdag 25/9 5:30

  Västlänken avbryter arbetet i Götatunneln

  Nyheter Ny enkelriktning att vänta Projektet Västlänken avbryter sina förstärkningsarbeten i Götatunneln. Entreprenören har larmat att de inte kommer hinna klart i tid till dess trafiken släpps på igen i mitten av december.måndag 24/9 14:50

  Västtrafiks nya zonindelning på G

  Nyheter Dyrare i Göteborg – billigare i regionen Kollektivtrafiknämnden i Västra Götaland föreslår att regionfullmäktige ska godkänna förslaget om tre kollektivtrafikzoner i stället för 70. Införande kan tidigast ske om två år.måndag 24/9 12:47

  Metallgiganter till Göteborg sommaren 2019

  Nyheter Metallica siktar på nytt publikrekord på Ullevi 2015 slog Metallica rekord i Norden med 63000 hängivna fans på Ullevi. Nu är det dags att slå rekordet. Den 9 juli gästar bandet Göteborg och Ullevi igen.måndag 24/9 10:32

  Dagens namn – 24 september

  Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!måndag 24/9 10:30

  Unik strandpark invigd på Hisingen

  Nyheter "Något annat än Slottsskogen" Strandparken – en del av Jubileumsparken har invigts. Göteborgarna har fått vara med i planeringsprocessen av parken som är något helt annat än Slottsskogenmåndag 24/9 9:10

  Nya förskolebudgeten: Skillnad på flickor och pojkar

  Nyheter Föräldrar hotar att DO-anmäla kommunen Nu rasar föräldrar över att förskolorna får högre bidrag för pojkar än flickor i den nya budgeten. Men det är inte hela sanningen menar förskoleförvaltningen.måndag 24/9 5:30

  Vi är GBG