Efter explosionen i Annedal– satsar på Stockholm

Han vaknade av ett samtal med ett besked han inte trodde var sant. En månad efteråt kunde Lucas Lehrman fortsätta Udéns sports verksamhet. Nu satsar de vidare i Stockholm.

  • Publicerad 15:10, 13 aug 2022

Jag har länge gått med expansionstankar, men varit osäker på hur.

Lucas Lehrman är 29-åringen från Fiskebäck som är vd och ägare av Udéns sport. Den anrika sportbutiken, som efter flytten från Djurgårdsgatan på 70-talet varit Övre Husargatan trogen. När han tog över verksamheten för två år sedan var det för att mötas av pandemin och de tillhörande restriktionerna. Märkligt, kanske, men det möjliggjorde för butiken, med sin skidsatsning både utför och på tvärsan, att tillmötesgå sina kunder.

– Folk ville vara aktiva och när man inte kunde resa hur som helst blev Sverige möjligheten. Ja, fjällen blev en trend som pandemin skyndade på. Jag tror att trenden är här för att stanna, säger han.

Hans mål som ägare var att lyckas gå från en verksamhet på plus-minus-noll till vinstdrivande.

– Ja, vi lyckades med det. Till stor del tack vare personalen och vår digitala satsning.

Efter kort tid i sin nya roll kunde han konstatera att det gick åt rätt håll, trots covid-19. Då kom nästa smäll.

Explosion

28 september, tidigt på morgonen, väcktes de boende på Övre Husargatan av en explosion med påföljande brand och rökutveckling. Lucas Lehrman i sin tur väcktes av ett telefonsamtal.

– Jag trodde inte det var sant och hamnade i ett chocktillstånd. Jag var inte hemma, men följde allt live via medierna. Bomben var ju placerad bakom vår butik. Jag vet att jag tänkte att det kanske bara vara lite skadat och att vi skulle kunna öppna inom kort. Men då jag kom dit var allting svart. Allt var fördärvat. Det var svårt att acceptera.

Men Lucas Lehrman satt inte med armarna i kors. Istället jobbade han hårt för att hitta en ersättningslokal. Men beskedet skulle dröja.

– Det var de jobbigaste veckorna i mitt liv, säger han, som ändå kunde konstatera att Handelsbankens tomma lokaler längre ned på gatan fanns tillgängliga.

– Vi flyttade in i mitten av oktober för att bygga butik och jaga varor. I slutet av månaden kunde vi öppna. Det var kul att det gick bra och att folk hittade tillbaka. Öppningsdagen var det kö ut på gatan.

Jo, Lucas Lehrman är van vid utmaningar. Han har länge varit intresserad av utförsåkning och gick sina gymnasieår på Kiruna skidgymnasium för en elitsatsning på freeskiing – friåkning med tricks och volter.

– Det gick bra, men i trean insåg jag alltmer att det var riskfyllt. Efter studenten flyttade jag hem.

Expansionstankar

Han hade redan då börjat jobba på Udéns sport med uthyrning av skidutrustning, en plats han alltså kom att bli trogen från och till på grund av utbildning.

– Jag ville lite mer och gick på IHM i Göteborg, säger han som sedan gick vidare till MBA ( Master of Business Administration) i London med inriktning international managment.

– Jag var intresserad av webb och näthandel. Jag ville kombinera det med filmer och sociala medier för marknadsföring.

Så kom han tillbaka efter två år i London till sin gamla arbetsplats, som han tagit över och har utvecklat. Nu är det dags för nästa steg.

– Jag har länge gått med expansionstankar, men varit osäker på hur. En ny butik eller något annat. Så dök möjligheten upp att överta en sportbutik i Bromma, på Djursholmsvägen, utanför Stockholm, säger han om satsningen med officiellt övertagande i augustis början.

Lucas Lehrman

Är: 29. Vd för Udéns sport. Gick på skidgymnasiet i Kiruna för att bli proffs i freeskiing. Gått på IHM i Göteborg. Tagit en MBA ( Master of Business Administration) i London med inriktning international managment. Jobbat med det mest på Udéns, där han startade med skiduthyrning.

Bor: I Linnéstaden (och Stockholm). Uppvuxen i Fiskebäck.

Familj: Flickvän och hund, en jaktlabrador.

Fritid: Jobbet tar mycket tid, men annars promenader med hunden. Målet är en weekends skidresa i Sverige respektive utomlands om året.

Aktuell: Med Udéns verksamhet i nya lokaler på Övre Husaratan och den nyöppnade butiken i Bromma, Stockholm.

Visa merVisa mindre

Lucas Lehrmans Göteborgsfavoriter

Linnégatan – Avenyn

Spårvagn – Färja

Filmfestivalen – Bokmässan

Jungans – Paley

Slottsskogen – Delsjön

Saluhallen – Feskekörka

Älvsborgsbron – Hisingsbron

Gamla Ullevi – Scandinavium

Way out West – Kulturkalaset

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Visa merVisa mindre