Efter explosionen: Lägenheter måste rivas

Nu kan de första hyresgästerna flytta hem igen efter explosionen på Övre Husargatan. Men inte alla. De värst drabbade bostäderna måste kanske rivas.

  • Publicerad 13:00, 11 nov 2021

Stora skador efter explosionen i Annedal som inträffade i september 2021. Foto: Direktpress

– Den värst drabbade uppgången är totalförstörd, ända från botten och hela vägen upp. Det är helt svart i varenda lägenhet. Där finns inget lösöre att ta vara på överhuvudtaget. Där kommer man att behöva riva varje lägenhet för sig, göra soprent, kök och badrum måste ut, säger Mikael Forsman, från Sjövalla Byggservice som arbetsleder saneringen till Hem & hyra.

Det var på tisdagsmorgonen, 28 september som den kraftiga explosionen inträffade vid ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i Annedal.

Efter smällen tvingades 140 hushåll i sju trappuppgångar evakuerades från huset som ägs av ägda av fastighetsbolaget Ernst Rosén. Sedan dess hyresgästerna inte haft tillgång till sina lägenheter. 

Enligt Mikael Forsman har det inte brunnit i någon lägenhet utan branden härjade främst på bottenplan i butikslokalerna. Däremot har sotet orsakat stora skador i vissa bostäderna medan stommen och husgrunden klarat sig bra.

Drygt hälften kan flytta tillbaka

I förra veckan kunde hyresgäster i fyra av de sju trappuppgångarna börja flytta tillbaka, rapporterar Hem & hyra. 

För resterande uppgångar är läget fortfarande ovisst.

– Det pågår sanering och skadebesiktning, och vi har ännu inte fått någon samlad bild av läget i de tre uppgångarna, säger Jessica Bengtsson, marknads- och kommunikationschef på Ernst Rosén.

Hon tillägger:

– Vi måste få klart med besiktning och bedömning av skadorna innan vi kan säga något om hur lång tid det kan ta innan hyresgäster kan flytta tillbaka. Jag kan inte riktigt gå in på det i nuläget. Men det känns väldigt positivt att inflyttning kunnat ske i de andra fyra uppgångarna..