Efter flaggdissen: Nu får Öckerö eget Pridekalas

Så sent som i fjol röstade kommunstyrelsen i Öckerö nej till att hissa regnbågsflaggan under West Pride. Men i år kommer kommunen flagga och mer därtill, när Öckerö får ett helt eget Pridekalas.

  • Publicerad 14:22, 19 maj 2017

– Att man faktiskt röstade nej betyder att vi behövs, det är min slutsats, säger Öckerö Prides sekreterare Karin Sandström. Den ideella föreningen bildades efter beslutet från Öckerös borgerliga majoritet om att inte hissa regnbågsflaggan under West Pride.

– Ur frustrationen föddes något bra. Hade motionen gått igenom hade vi kanske aldrig bildats, säger Karin Sandström.

Samtidigt med flaggmotionen röstade man även ner ett förslag om att HBTQ-certifiera kommunen. Karin Sandström berättar också om HBTQ-personer som inte trivs i Öckerö. Sammantaget tycks det finnas ett sug efter, och behov av, att frågan lyfts.

– Jag vill inte leva i ett samhälle där någon känner sig ovälkommen. Att man älskar den man älskar ska inte vara orsak att inte bo i Öckerö kommun, säger Karin.

Frikyrkans starka ställning i kommunen kan eventuellt ha påverkat andan som råder, tror Karin Sandström. De kommer heller inte medverka under Pride- och kulturkalaset, till skillnad från Svenska kyrkan.

– Och det är jätteviktigt att de är med, säger hon.

Efter att Öckerös moderater och liberaler bytt fot kommer kommunen i år hissa regnbågsflaggan under såväl kommunens nya Pride- och kulturkalas som West Pride. Öckerös kristdemokrater står dock fast vid sin tidigare ståndpunkt.

Enligt Jan Utbult (KD), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, beror det på hur partiet tolkar flaggan. Medan andra ser den som en symbol för allas lika värde, menar han att den främst är en symbol HBTQ-rörelsen. Och ska man flagga för dem får man ​också flagga för andra grupper som kan bli diskriminerade, baserat på exempelvis funktionsnedsättning, ålder, etnicitet eller kön, resonerar han.

– Vi grundar oss i kommunens plan mot diskriminering. Jag tycker inte man behandlar alla på samma sätt nu, säger han. Men nu är riktlinjerna antagna och jag respekterar den demokratiska processen.

Kommer du gå på Pride- och kulturkalaset?

– Kanske. Jag har fått en inbjudan men det beror på om jag är hemma. Jag uppmuntrar kalaset och tycker det är jättebra, säger Jan Utbult.

Öckerö pride- och kulturkalas

När: Fredagen 26 maj klockan 13.00

Var: Trubadurens uteservering, Hönö Klova

Program: Cameron Jai, Glenn Hysén, Mick C med flera.

Läs mer: Öckerö Prides hemsida

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG