ANMÄLT. Kommunen anmäler ett boende för personer med missbruk för allvarliga missförhållanden. Foto: Mostphotos (genrebild)

Efter flera incidenter: Boende anmäls för allvarliga missförhållanden

Brister i hygien, städning, larm som ignorerats och en fallolycka. Efter en rad incidenter anmäler nu kommunen Bergsjöhöjds boende för personer med missbruk.

  • Publicerad 14:31, 31 jan 2020

Det är Social resursförvaltning som gör en lex Sarah-anmälan om allvarligt missförhållande till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Anmälan gäller Bergsjöhöjds boende för personer med missbruk där minst tio avvikelser har lex Sarah-rapporterats under december och januari.

Det handlar främst om brister i personlig hygien och städning, att personal uteblev vid larm och en fallolycka.

Allvarlig kritik mot LSS-boende på Hisingen

Bergsjöhöjd är ett boende för personer från cirka 50 år med missbruks- och psykosocial problematik och som behöver särskild omsorg. Vårdtagarna bor i egna lägenheter och bestämmer själva om de ska dricka alkohol eller inte och många behöver motiveras till att ta emot stöd och hjälp.

– Det är en utmanande målgrupp som har ett aktivt missbruk, men det får inte hindra oss från att ge den omsorg som behövs, även när personerna blir upprörda och upplever att det bryter deras integritet, säger Anna Holmqvist, chef för verksamhetsområde boende, Social resursförvaltning i ett uttalande.

Kritik mot socialtjänst efter tonårings död

Åtgärder

För att åtgärda de allvarliga bristerna har förvaltningen beslutat att förstärka ledarskapet på boendet med två erfarna chefer under tiden som utredningen pågår.

Samtidigt pågår ytterligare förändringar i verksamheten. Det handlar om att förtydliga rutiner i det dagliga arbetet och åtgärda brister i uppdragsbeskrivningar. Förvaltningen ser även över om metodarbetet behöver förstärkas ytterligare.

Boende utreds: Personal tog nacksving på ung tjej

Rapporterna om bristande omvårdnad:

Brister i städning och personlig hygien:
​-fyra rapporter om lägenheter som varit så smutsiga att det blivit en sanitär olägenhet.
​-två rapporter om brukare som under lång tid inte duschat. En rapport om att personal inte kommit när en brukare larmat.

En fallolycka – en brukare som skadades och behövde sjukhusvård efter att ha halkat på ett nystädat, vått golv (händelsen har rapporterats två gånger).

En rapport om en brukare som blivit passiv, isolerad och misskött sin hygien i brist på stöd och motivation. Ingen genomförandeplan för omsorgen hade upprättats

Visa merVisa mindre