OKLART. Det finns i dagsläget inga beslut om framtida inriktning för Feskekôrka. Foto: Higab/Hans Wretling

Efter folkstormen: Diskussionerna har börjat

Efter Higabs besked om att Feskekôrkans framtida verksamhet ska utredas lät inte reaktionerna vänta på sig. Nu ger det kommunala fastighetsbolaget ett förtydligande samtidigt som kommunstyrelsen ordförande lovar fortsatt fiskförsäljning.

  • Publicerad 08:21, 7 maj 2019

Jonas Wickstrand. Foto: Privat

Reaktionerna efter Higabs besked om Feskekôrkan har varit många, så också ryktena. Därför kände sig Higab tvungna att förtydliga vad frågan handlar om.

Feskekôrka stänger på obestämd tid

– Vi är medvetna om att många av våra byggnader berör göteborgarna och engagerar göteborgarna. Vi var redo på någon form av reaktion, men tyvärr har många missuppfattat budskapet. Det vi gör är att vi tar ansvar för byggnaden och bevarar den för framtiden. Upprustningen är nödvändig, men inga beslut om framtiden är fattade. Vi är förvånade över att så många har missat budskapet, säger Johan Carlsson, fastighetschef på Higab.

Vad säger du om engagemanget?

– Det är fantastiskt att så många människor engagerar sig. Vi är jätteglada för det. Det är givetvis något vi tar med oss i det fortsatta arbetet.

Jonas Wickstrand är tredje generations fiskförsäljare i Feskekôrka. Hans morfar startade försäljningen 1954 och för åtta år sedan tog han över efter sin morbror. När Higabs besked kom i förra veckan startade Jonas Wickstrand Facebookgruppen ”Rädda Feskekôrka” som fick över 35 000 medlemmar på bara några dagar.

– Det är helt magiskt! Det är klart jag är förvånad. Under helgen har det också varit mycket dialog med våra besökare, framförallt generationer som inte använder Facebook och internet. Det märks att många brinner för Feskekôrka. De undrar om protestlistor, demonstrationer och vad de kan göra, säger Jonas Wickstrand.

Att Feskekôrka behöver en omfattande renovering är inget nytt. Frågan har diskuterats i många år och fiskhandlarna har själva varit drivande i att lokalerna behöver en ansiktslyftning.

– Jag vet att frågan diskuterades när jag började 2003. Senast vi hade kontakt var i januari efter att den gamla styrelsen sagt nej till renoveringsförslag. Efter det fick vi ingen uppföljning. Sedan valdes en ny styrelse och helt plötsligt får vi höra om detta via media, säger Jonas Wickstrand.

Fick ni inte beskedet direkt av Higab?

– Vi fick ett mejl som var luddigt, en del av deras pressmeddelande. Det stod samma sak där – att man ska stänga början 2020 och inte vet hur långt tid eller vilken verksamhet det blir sedan, säger Jonas Wickstrand.

Det råder ingen diskussion om att Feskeôrka ska bli kvar. Frågan handlar om hur verksamheten ska se ut efter renoveringsarbetena.

– Vi är tidigt i frågan. Vi kommer att lyssna på göteborgarna, våra befintliga kunder och ta ett brett spektrum i det framtida arbetet. Det är viktigt att både väga in byggnadens historiska perspektiv, de förutsättningar som finns i och med att den är byggnadsminnesförklarad och att få en levande plats, säger Johan Carlsson på Higab.

Fiskhandlarna vill ha garantier för fortsatt fiskeförsäljning. Kan ni ge några garantier för det?

– Vi har påbörjat en dialog med handlarna kring de frågorna.

Ni kan alltså inte ge några garantier?

– Som jag sa har vi påbörjat en dialog.

Om det blir fortsatt fiskeförsäljning – får hyresgästerna räkna med höjda hyror efter renoveringen då?

– Jag kan inte uttala mig om det så här tidigt. Det beror på vad vi gör och på vilket sätt det blir. Men alla som hyr kommersiella lokaler av oss betalar en marknadsmässig hyra. Vad den blir går inte att säga så här tidigt, säger Johan Carlsson.

Han berättar att många fiskeförsäljare har haft det svårt att hålla igång verksamheten i Feskekôrka.

– Många har fått lämna för att de inte kunnat driva vidare sin verksamhet. Stundtals har det varit jättetufft för att få lönsamhet i verksamheten. Sedan går det ju upp och ner och förutsättningarna ser lite olika ut, men generellt har det varit tufft, säger Johan Carlsson.

Den bilder delar Jonas Wickstrand bara delvis.

– Fram till i fjol ökade alla verksamheter. Åren runt bygget av Götatunneln var tuffa. Sedan ökade kundantalet undan för undan fram till i fjol när man lade om trafiken vid Rosenlundsgatan. Efter det har vi märkt en nedåtgående trend. Men vi har trott på Feskekôrka efter renoveringen. Det var det jag köpte in mig i när jag tog över. Jag trodde på det framtida konceptet. Annars hade vi inte varit kvar, säger Jonas Wickstrand.

Han tror och hoppas att göteborgarnas engagemang får beslutsfattarna att behålla inriktningen med fiskförsäljning i Feskekôrka.

– Det får inte bli själlöst. Som det är nu finns fiskhandel och restauranger. Restaurangerna hämtar råvaran av oss fiskhandlare. Jag tror inte det finns något liknande. Det är en unik upplevelse, ett skådespel, säger Jonas Wickstrand.

Under måndagen lämnade kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) ett tydligt besked på twitter om hans tankar kring Feskekôrkas framtid:

"Med anledning av ryktena som florerar om Feskekörka vill jag som kommunstyrelsens ordförande i Göteborg meddela två saker:1) Feskekörka ska ligga där den ligger och se ut som den ser ut.2) Där ska säljas fisk. #gbgpol"

Bakgrund

Feskekôrka är i behov av omfattande upprustning. Både fasaden, konstruktionen och grundläggningen behöver åtgärdas, men även system för inomhusklimat och ventilation.

Huset är byggnadsminnesförklarat vilket gör att renoveringen måste göras varsamt. Eftersom marken är fornminnesskyddad måste också en arkeologisk förundersökning genomföras innan arbetena kan komma igång.

Under första delen av nästa år stänger Feskekôrka. Fastighetsägaren Higab vill inte lämna någon tidsplan.

Samtidigt ska Feskekôrkans framtida inriktning avgöras. Tjänstemännen på Higab har fått i uppdrag av den politiskt valda styrelsen att förutsättningslöst utreda framtida möjligheter, inklusive fortsatt fiskförsäljning, medan huset är stängt.

Visa merVisa mindre

Om Feskekôrka

År 1871 tog kommunen beslut om att bygga en fiskhall på Fisktorget och en saluhall på Kungstorget. De båda byggena beviljades 75 000 kronor vardera ur Renströmska fonden. Slutnotan för bygget av fiskhallen inklusive inredning blev 74 963 kronor och 12 öre, så man kan konstatera att resurserna hade förvaltats väl. Arkitekt var Victor von Gegerfelt och byggmästare Krüger & Westerberg.

1874 stod fiskhallen klar och dess utseende gjorde att göteborgarna raskt döpte om den till ”Feskekôrka”. Victor von Gegerfelt hade mycket riktigt hämtat inspiration till arkitekturen från fornnordiska stavkyrkor och nygotik.

Källa: Higab

Visa merVisa mindre