Förskoleupproret. Göteborg råder förskolechefer att förbjuda den orangea tröjan. Foto: Mostphotos och Förskoleupproret

Efter förbudet – JO granskar omstridd t-shirt

I maj beslutade Göteborgs Stad att förbjuda förskolepersonal att bära t-shirtar som stöttade kampanjen Förskoleupproret. Nu granskar JO flera anmälningar som har kommit in mot beslutet.

  • Publicerad 10:40, 4 sep 2018

Förskoleupproret kom till 2013 som en reaktion mot större arbetsbörda och allt större barngruppen på landets förskolor. Orangea t-shirts med budskapet spreds snabbt i hela Sverige.

I maj kunde Göteborg Direkt berätta att Göteborgs Stad rådde alla förskolechefer att förbjuda personalen att bära t-shirten med hänvisning att det handlade om politisk propaganda.

– Vi vill att förskolan ska vara en neutral plats från den här typen av politiska budskap och missnöjesyttringar, sa Michael Färdig, förhandlingschef på Göteborgs Stad, till Göteborg Direkt då.

Läs mer:Stopp för politisk t-shirt i Göteborgs förskolor

Nu har flera anmälningar som rör beslutet kommit in till Justitieombudsman, JO, det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Enligt en anmälan ska personal ha hotats med avstängning utan lön om de inte tagit av sig pins med texten ”Stopp färre barn nu”. Anmälarna anser att agerandet strider mot personalens yttrandefrihet.

I JO:s granskning av ärendet kräver de att kommunstyrelsen ger sin bild av klagomålen senast den 1 november. Efter det ska myndigheten komma med sitt beslut.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11