Ökar. De vitkindade gässen beräknas bli fler och fler och skapar problem på såväl badplatser som golfbanor. Foto: Mattias Rockstrom/Mostphoto

Efter golfarnas krav: Nu får gässen skjutas

Knallskott och golfbilar skrämmer inte gässen som stör och lämnar mängder av spillning på Torslanda golfbana. Därför beviljar Länsstyrelsen skyddsjakt på fåglarna som befaras bli fler.

  • Publicerad 15:36, 7 maj 2019

– Det mest störande för oss i personalen är att maskinernas klippcylindrar kladdar igen av allt träck som gässen producerar. Och för medlemmar och gäster upplevs gässen som en sanitär olägenhet av ovanstående anledning, säger Fredrik Degnet, banchef på Torslanda Golfbana.

Golfbanan har upplevt bekymmer med vitkindade gäss på golfbanan under en längre period och fåglarna blir allt fler för varje år.  

Enligt Länsstyrelsen Västra Götalands län som beviljar skyddsjakt, visar rapporter att arten vitkindad gås är livskraftig och i ökande och menar att problem med gäss kommer att fortsätta att öka under en treårsperiod.

Under förra året fälldes fem gäss på golfbanan. I år har Länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på 25 fåglar och motiverar beslutet bland annat med:

”Problemet är ökande på såväl Torslanda golfklubbs anläggning som nationellt […] Skrämselinsatser har vidtagits med otillräckligt resultat.”

Domen: Så många sälar får skjutas i skärgården

Inte lättskrämda

Golfklubben har med olika metoder försökt att få fåglarna att lämna banan.

– Vi har försökt med knallskott, jagat dom med golfbil eller andra maskiner i vår maskinpark men detta har bara resulterat i att fåglarna flyttar till annan del av banan, säger Fredrik. Degnet.

Askimsbadet är en annan plats i Göteborg som har problem med gässen och där Länsstyrelsen har beviljat skyddsjakt på 30 fåglar per år.

Nödropet: Svinens vilda framfart i Askim

Vitkindad gås

Vitkindad gås (Branta leucopsis) är en gås inom familjen änder.

Den är en flyttfågel som främst häckar i arktis men sedan 1970-talet även på vissa platser i Skandinavien. Vitkindad gås är en kompakt, ganska korthalsad gås med svart, vit och grå fjäderdräkt.

Den häckar i nära anslutning till kusten och uppträder i många olika typer av häckningsbiotoper som klipphyllor, gräsig stränder, låga öar och flacka sandrevlar. Dess föda består av växtmaterial, bland annat vide.

Källa

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57