Ökar. De vitkindade gässen beräknas bli fler och fler och skapar problem på såväl badplatser som golfbanor. Foto: Mattias Rockstrom/Mostphoto

Efter golfarnas krav: Nu får gässen skjutas

Knallskott och golfbilar skrämmer inte gässen som stör och lämnar mängder av spillning på Torslanda golfbana. Därför beviljar Länsstyrelsen skyddsjakt på fåglarna som befaras bli fler.

  • Publicerad 15:36, 7 maj 2019

– Det mest störande för oss i personalen är att maskinernas klippcylindrar kladdar igen av allt träck som gässen producerar. Och för medlemmar och gäster upplevs gässen som en sanitär olägenhet av ovanstående anledning, säger Fredrik Degnet, banchef på Torslanda Golfbana.

Golfbanan har upplevt bekymmer med vitkindade gäss på golfbanan under en längre period och fåglarna blir allt fler för varje år.  

Enligt Länsstyrelsen Västra Götalands län som beviljar skyddsjakt, visar rapporter att arten vitkindad gås är livskraftig och i ökande och menar att problem med gäss kommer att fortsätta att öka under en treårsperiod.

Under förra året fälldes fem gäss på golfbanan. I år har Länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på 25 fåglar och motiverar beslutet bland annat med:

”Problemet är ökande på såväl Torslanda golfklubbs anläggning som nationellt […] Skrämselinsatser har vidtagits med otillräckligt resultat.”

Domen: Så många sälar får skjutas i skärgården

Inte lättskrämda

Golfklubben har med olika metoder försökt att få fåglarna att lämna banan.

– Vi har försökt med knallskott, jagat dom med golfbil eller andra maskiner i vår maskinpark men detta har bara resulterat i att fåglarna flyttar till annan del av banan, säger Fredrik. Degnet.

Askimsbadet är en annan plats i Göteborg som har problem med gässen och där Länsstyrelsen har beviljat skyddsjakt på 30 fåglar per år.

Nödropet: Svinens vilda framfart i Askim

Vitkindad gås

Vitkindad gås (Branta leucopsis) är en gås inom familjen änder.

Den är en flyttfågel som främst häckar i arktis men sedan 1970-talet även på vissa platser i Skandinavien. Vitkindad gås är en kompakt, ganska korthalsad gås med svart, vit och grå fjäderdräkt.

Den häckar i nära anslutning till kusten och uppträder i många olika typer av häckningsbiotoper som klipphyllor, gräsig stränder, låga öar och flacka sandrevlar. Dess föda består av växtmaterial, bland annat vide.

Källa

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40