STOR PÅVERKAN. Fyra av brons sex körfält kommer att hållas öppna. Foto: Mostphotos

Efter Götatunneln – då kommer nästa trafikkaos

Tycker du att enkelriktningen av Götatunneln skapat problem i Göteborgstrafiken? Med start i mars och tre år framåt försvinner två körfält på Älvsborgsbron. – Det kommer att påverka all trafik, säger Trafikverkets analytiker.

  • Publicerad 08:19, 17 sep 2018

Uppdatering: Efter att artikeln publicerade har Trafikverket ändrat sig. I stället för att stänga två av sex körfält, nio månader om året, i tre år, kommer man stänga körfälten under tre sommarmånader de berörda åren.

Älvsborgsbron är nu inne i en större renoveringsperiod. Under 2016, 2017 och 2018 har etapp ett och två genomförts som inneburit nytt tätskikt på gång och cykelbanorna och förstärkt räcke mot biltrafiken. Gång- och cykelbanorna påverkas fram till början av december. Nästa år är det bil- och busstrafikens tur.

Läs också: Trots komplikationer – Götatunneln håller tidsplan

– Nu börjar vi med etapp tre, fyra och fem. Enkelt kan man säga att under beläggningen finns det något som heter tätskikt som skyddar betongen. Det ska plockas bort och då blir det en del betongreparationer. Sedan finns det även fogar där brons rörelse sitter som också ska repareras. En bro blir ju längre och kortare beroende på hur varmt och kallt det är och då behövs fogar, säger Adriano Maglica, nationell samordnare för stora broar på Trafikverket.

Hur bråttom är de här renoveringarna?

– Sådant här arbete görs normalt vart 40:e år. Tätskiktet är så pass gammalt att det läcker. Ju längre man väntar desto större betongreparationer behöver man göra vilket också skapar större trafikstörningar. Därför har vi lagt det nu, säger Adriano Maglica.

Arbetet är preliminärt tänkt att påbörjas i mitten av mars och pågå fram till november. Under 2020 och 2021 väntar liknande arbetsperioder. När arbetet drar igång kommer ett körfält i vardera körriktning stängas vilket förväntas skapa stor påverkan på trafiken.

– Vi tittar på olika upplägg för trafiken nu. Det kommer att påverka all trafik. Sommarens utmaning med Götatunneln var relativt hanterlig även om det så klart finns personer som har blivit drabbade. Risken är att trafikpåverkan vid Älvsborgsbron kommer att bli mycket större. Vi sitter med Västtrafik och ser hur vi kan forma den fysiska miljön upp på bron. Men vi tittar också på andra vägar, säger Bertil Hallman, trafikanalytiker på Trafikverket.

Vad kan det vara för vägar?

– Förstärkt båttrafik exempelvis. Men det finns bara ett begränsat antal båtar så en sak vi tittar på är om man kan hyra in båtar från Holland. I Rotterdam har de ett koncept som heter Cykel och båt som är ett eget trafikslag. Det är något vi skulle kunna utveckla för att inte behöva lösa bussanslutningar. Det är helt enkelt båtar anpassade för cyklister som ansluter till en cykelväg, säger Bertil Hallman.

Läs också: Uppmaningen: Kolla appen innan du kör

Broexperten om Älvsborgsbron

"Det är en hyggligt pigg 50-åring. Det som pågår nu är inte en ansiktslyftning men en större genomgång kan man säga. Vi har i alla fall framförhållning på ungefär 5 - 10 år i underhållsåtgärder. Vi ser att bron behövs och kommer behövas länge. Min bedömning är att bron kommer kunna stå minst 50 eller 60 år till. Jag ser inget uppebart hinder för det", säger Ariano Maglica, nationell samrodnare stora broar på Trafikverket.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11