AVSTÅND. De nya placeringarna är för de elever som tidigare har fått en plats på en skola för långt från hemmet. Foto: Doug Olson

Efter haveriet: Elever får nya skolplaceringar

Årets skolval slutade i ett haveri där många elever fick plats på en skola långt hemifrån. Nu tar grundskoleförvaltningen ett omtag.

  • Publicerad 15:28, 20 maj 2020

Vi har inte genomfört arbetet med skolplaceringarna på ett tillräckligt bra sätt.

För första gången lät grundskoleförvaltningen ett datorprogram placera ut eleverna utefter deras val av skola. Resultatet blev ett haveri där många elever fick allt för långa avstånd till sin nya skola.

Skolchefen: ”Skolvalet är inte ett val utan en önskan”

– Vi tycker givetvis inte att det är acceptabelt att elever har fått platser på skolor för långt från sitt hem. Vi ser nu över dessa placeringar och rättar till dem så fort det bara går så att eleverna får en skola närmre hemmet, säger Nils Kaiser, tillförordnad myndighetschef på grundskoleförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Problemen stannade inte vid att många elever fick långt till sin skola. Drygt 1 500 elever fick inte något av sina fem val. Det motsvarar 13 procent av eleverna som omfattades av skolvalet i år. Förra året var den siffran 4 procent.

Ungefär 875 elever har överklagat sina placeringar och omkring 2500 elever har ansökt om skolbyte.

Till att börja med har nu 70 elever i årskurs 4 fått nya skolplaceringar. Besluten berör både elever som överklagat och elever som inte gjort det.

– De nya besluten skickas som erbjudande hem till vårdnadshavarna. De kan då välja om de vill ha den nya skolplatsen eller om de hellre vill behålla den de tidigare har fått beslut om, säger Nils Kaiser.

Nu ska skolplaceringar för övriga årskurser gås igenom, framförallt placeringar i förskoleklass och årskurs 7.

Nils Kaiser är självkritisk.

– Vi har inte genomfört arbetet med skolplaceringarna på ett tillräckligt bra sätt. Det är självklart inte acceptabelt att det har fått sådana konsekvenser för elever och vårdnadshavare och det ber vi om ursäkt för. Givetvis borde vi ha säkerställt att alla elever fick en skola nära hemmet. Just nu jobbar vi för fullt med att rätta till detta.

På förvaltningen har en internrevision inletts med syftet att ta reda på exakt vad som gått fel och vilka åtgärder som ska vidtas för att det inte ska kunna hända igen.

Avstånd

Alla elever har rätt till en skola inom:

+ Ungefär två kilometer från hemmet för årskurserna F-3.

+ Ungefär fyra kilometer från hemmet för årskurserna 4–6.

+ Ungefär åtta kilometer från hemmet för årskurserna 7–9.

Avståndet ska räknas utifrån skolvägen. Skolväg innebär gång- eller cykelväg.

Om det är flera elever som har sökt till en skolenhet än det finns lediga platser är det Göteborgs Stads prioriteringsordning som avgör vilken elev som har störst rätt till platsen. Du kan läsa mer på sidan Antagningsregler för förskoleklass och grundskola

Visa merVisa mindre

Fakta om skolvalet

Siffrorna för skolvalet i år är preliminära.

Antal elever totalt i Göteborgs kommunala skolor: Ungefär 48 000

Antal elever som omfattades av skolvalet för hösten 2020: Ungefär 12 000

Antal kommunala skolenheter: 200

Andel som gjorde ett skolval: 89 % (ifjol var det 88 %)

Andel som har fått sitt förstahandsval: 78 % (i fjol var det 88 %)

Andel som har fått något av sina val: 87 % (ifjol var det 96 %). Siffrorna är dock svåra att jämföra eftersom vårdnadshavare kunde önska 3 skolenheter förra året, i år kunde de önska 5.

Andel som inte har fått något av sina val: 13 % (ifjol var det 4 %)

Antal som har överklagat: Ungefär 875

Antal som har ansökt om skolbyte: Ungefär 2500 

Källa: Grundskoleförvaltnignen

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11