Efter Josephs larm: Farliga hissen byts ut

I början av februari lovade Trafikkontoret att den eftersatta hissen på stationen i Hammarkullen skulle rustas upp under våren. Nu ges nya besked: Den måste bytas ut och det kommer att dröja minst ett år.

  • Publicerad 05:30, 16 apr 2018

Rost, missljud och en skakande hissgondol. Det nedgångna hissen på Hammarkullens station avskräcker resenärer, som hellre väljer att balansera barnvagnar i rulltrappan.

I slutet av december fastnade Joseph Walukhaso med foten under en trasig plåt i dörren och föll med huvudet före i kakelgolvet när han skulle gå ur hissen med sin lilla dotter.

LÄS MER: Skräcken: Skar sönder sig på obesiktad hiss

"Känns inte säkert"

Han menar att hissens underhåll är under all kritik.

– Jag blev chockad. Det här känns verkligen inte säkert, sa han.

Den senaste besiktningen hade då passerat giltighetsdatum med över ett halvår eftersom besiktningsföretaget Kiwa Inspecta inte kunde komma in i hissens apparatrum.

Men enligt Michael Rockström, planeringsledare på Trafikkontoret, kunde säkerheten ändå garanteras genom Park- och naturförvaltningens regelbundna okulärbesiktningar.

I början av februari berättade han att det planerades för en upprustning och modernisering där mekaniken i stort sett skulle bytas ut. Ombyggnaden var tänkt att påbörjas redan under våren, något som skulle förlänga hissens livslängd med cirka 15 år.

LÄS MER: Trafikkontoret: Hissen ska rustas upp till våren

Måste bytas ut

Nu har man istället kommit fram till att den behöver bytas ut redan nu.

– Den tekniska livslängden är nådd och därför börjar vi nu istället projektera för att byta ut hissen. Arbetet försvåras av att man inte längre bygger hissar med slagdörrar. Detta gör att man även kommer att behöva bygga om byggnaden för av och påstigning, säger Michael Rockström.

När skulle det arbetet kunna påbörjas?

– I en drömvärld, vid årsskiftet. Målet är att vi skall försöka få detta klart senast under 2019. Projekteringen är påbörjad, men att arbeta fram ett underlag samt att upphandla kan dröja lite.

Är hissen besiktigad nu?

– Inspektionen gjordes i februari. Det blev ett antal anmärkningar och de felen är åtgärdade.

Även den trasiga plåten som Joseph skadade sig på?

– Säger han ja... Men ja, man har knackat in den. Dörren är inte snygg, men det ska inte kunna hända igen.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11