Efter Josephs larm: Farliga hissen byts ut

I början av februari lovade Trafikkontoret att den eftersatta hissen på stationen i Hammarkullen skulle rustas upp under våren. Nu ges nya besked: Den måste bytas ut och det kommer att dröja minst ett år.

  • Publicerad 05:30, 16 apr 2018

Rost, missljud och en skakande hissgondol. Det nedgångna hissen på Hammarkullens station avskräcker resenärer, som hellre väljer att balansera barnvagnar i rulltrappan.

I slutet av december fastnade Joseph Walukhaso med foten under en trasig plåt i dörren och föll med huvudet före i kakelgolvet när han skulle gå ur hissen med sin lilla dotter.

LÄS MER: Skräcken: Skar sönder sig på obesiktad hiss

"Känns inte säkert"

Han menar att hissens underhåll är under all kritik.

– Jag blev chockad. Det här känns verkligen inte säkert, sa han.

Den senaste besiktningen hade då passerat giltighetsdatum med över ett halvår eftersom besiktningsföretaget Kiwa Inspecta inte kunde komma in i hissens apparatrum.

Men enligt Michael Rockström, planeringsledare på Trafikkontoret, kunde säkerheten ändå garanteras genom Park- och naturförvaltningens regelbundna okulärbesiktningar.

I början av februari berättade han att det planerades för en upprustning och modernisering där mekaniken i stort sett skulle bytas ut. Ombyggnaden var tänkt att påbörjas redan under våren, något som skulle förlänga hissens livslängd med cirka 15 år.

LÄS MER: Trafikkontoret: Hissen ska rustas upp till våren

Måste bytas ut

Nu har man istället kommit fram till att den behöver bytas ut redan nu.

– Den tekniska livslängden är nådd och därför börjar vi nu istället projektera för att byta ut hissen. Arbetet försvåras av att man inte längre bygger hissar med slagdörrar. Detta gör att man även kommer att behöva bygga om byggnaden för av och påstigning, säger Michael Rockström.

När skulle det arbetet kunna påbörjas?

– I en drömvärld, vid årsskiftet. Målet är att vi skall försöka få detta klart senast under 2019. Projekteringen är påbörjad, men att arbeta fram ett underlag samt att upphandla kan dröja lite.

Är hissen besiktigad nu?

– Inspektionen gjordes i februari. Det blev ett antal anmärkningar och de felen är åtgärdade.

Även den trasiga plåten som Joseph skadade sig på?

– Säger han ja... Men ja, man har knackat in den. Dörren är inte snygg, men det ska inte kunna hända igen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG