Efter knivskärningen: Tynneredsbor vandrar för trygghet

Efter att en tonåring i lördags blev knivskuren på Opaltorget genomförde den lokala hyresgästföreningen under onsdagen två trygghetsvandringar i området. Genom grannsamverkan vill de skapa trygghet för barn och unga.

  • Publicerad 18:20, 25 mar 2021

När det händer en sådan här situation skapas det givetvis otrygghet, men sett ur några års perspektiv är det mycket lugnare i Tynnered nu mot hur det har varit.

Det var vid 17.30-tiden i lördags som polisen larmades till Opaltorget i Tynnered, där en pojke i 15-årsåldern hittades med stickskador i låret och fick föras till sjukhus.

Händelsen rubriceras som grov misshandel, men det är ännu oklart vad som föranledde knivskärningen.

Händelsen har skapat oro bland föräldrar och många har hört av sig till Kaisa Tarkki, som är ordförande i den lokala hyresgästföreningen, för att se hur man tillsammans kan öka tryggheten.

I onsdags genomfördes två trygghetsvandringar, en på dagtid och en på kvällen där boende, tillsammans med polis och representanter från Familjebostäder samlades vid Bronsåldersgatan för att promenera till Opaltorget.

– Förhoppningen är att vi kan starta grannsamverkan och genom samarbete med olika aktörer få en tryggare samvaro, säger Kaisa Tarkki.

Nya Opaltorget breder plats för trygghet

Lugnare nu

Jennie Lundin menar att man vill göra en markering och visa att vuxna bryr sig.

– Det här är ju våra barns verklighet och det är den vi vill försöka förändra.

Madelene Spiik som är uppvuxen i Tynnered har aldrig velat bo någon annanstans.

– Vi trivs så fruktansvärt bra och barnen älskar att bo här. Därför är det så sorgligt att de inte kan få ha sin trygghet, inte ens halv sex en lördagseftermiddag.

Polisen, som också var närvarande under onsdagens trygghetsvandring välkomnar initiativet.

– Alla vuxna som rör sig ute ger ju trygghet. När det händer en sådan här situation skapas det givetvis otrygghet, men sett med några års perspektiv är det mycket lugnare i Tynnered nu mot hur det har varit. Sedan händer det saker, med det gör det ju överallt, säger Björn som är polis i området.

Vi är GBG