Stillsam lunch. Paula Holmberg är bingochef på Idrottens Bingo på Wieselgrensplatsen. Foto: Lovisa Hansson

Efter konkursen: Bingohallarna drivs vidare av personalen

Spelet har överlevt den tekniska utvecklingen, en pandemi och en konkurs. Bingohallarna fortsätter att locka en trogen publik i Göteborg. Nu har Idrottens Bingo fått nya ägare.

  • Publicerad 05:30, 21 mar 2022

Att vi ändrar ägarbilden betyder inget för verksamheten.

Mycket har hänt sedan Idrottens Spel öppnade bingohallar i slutet av sjuttiotalet. Då var bingospelet ett folknöje utan konkurrens från hemmaaktiviteter som Bingolotto och datorspel. Resten av historien känner de flesta till.

Efter ett kort uppsving på nittiotalet började bingohallarna krympa till antalet. Onlinespelen utvecklades och många av de tidigare bingokunderna stannade hemma och satsade sina pengar digitalt.

I konkurs

I dag är alla övriga privata aktörer borta från Göteborg och Idrottens Bingo är ensamt kvar. Fram tills nu har Idrottens Bingo ägts av idrottsrörelsen och allt överskott från bingohallarna har gått tillbaka till föreningslivet.

– Före pandemin bidrog vi med 20 miljoner kronor årligen till idrottsrörelsen, säger Christer Östholm, styrelseordförande i Idrottens Spel.

Samtidigt har den övriga verksamheten inom Idrottens Spel gått sådär. Vid sidan av bingohallarna har Idrottens spel även tryckt bingolotter och plastat in skattedeklarationer. Nu har tiden sprungit ifrån produkterna och i december i fjol gick Idrottens Spel i konkurs.

Men bingohallarna lever fortfarande sitt stilla liv i Göteborg.

Hur går det ihop?

– Före konkursen sålde vi bingohallarna till medarbetarna som har drivit dem. Nu har de bildat ett gemensamt bolag Svenska Bingointressenter, säger Christer Östholm.

Trots att bingohallarna numera drivs i privat regi, och inte längre av idrottsrörelsen, ser överenskommelsen likadan ut. Meningen är att när hyran är betald och de anställda har fått sina löner, ska vinsten delas ut i föreningslivet.

– Att vi ändrar ägarbilden betyder inget för verksamheten. Överskottet ska fortfarande fördelas mellan allianser inom idrottsrörelsen, säger Christer Östholm.

Bingohallar i Göteborg

Idrottens bingo finns i:

Angereds torg

Västra Frölunda

Centrum, Grand

Kortedala torg

Redbergsgården

Wieselgrensplatsen

Visa merVisa mindre

Vi är GBG