Kör lagligt. De flesta vattenskoterförare har koll på var de får köra, tycker sjöpolisen i Göteborg. Foto: Johannes Erlandsson

Böter för onödig störning

Tidigare har polisen bara kunnat utfärda böter till vattenskoterförare som kört på ett vårdslöst sätt som kan vara farligt. Nu kan polisen utfärda böter för störande och onödig körning som inte anses farlig men som stör andra människor eller miljön. Bedömningen när en bot ska utfärdas görs av polisen på plats. Bötesbeloppet är 1 500 kronor.

Från och med maj 2022 år krävs ett körkort för vattenskoter Utbildningen är både teoretisk och praktisk, tar två dagar och avslutas med ett prov.

Visa merVisa mindre

Efter lagändring – få bötfällda vattenskoterförare

I somras skärptes reglerna för vattenskotrar och buskörare kan bötfällas på plats. Men resultatet av lagändringen blev bara en tummetott. Bara en handfull ordningsböter har utfärdats av sjöpolisen

  • Publicerad 05:30, 7 sep 2021

Vi kan ju inte bötfälla någon för att en anonym person har ringt och tyckt något

De senaste åren har vattenskotrar varit ett omdebatterat ämne. Många upplever sig störda av buskörning och buller och kontaktar polisen.

Från och med i somras skärptes därför reglerna och polisen fick möjlighet att bötfälla vattenskoterförarna på plats.

Någon jätteinkomst till statskassan blev dock inte bötfällningen den första sommaren. Sammanlagt har sjöpolisen i Göteborg utfärdat fem böter á 1 500 kronor för "onödigt störande" sedan de reglerna infördes.

– Någon har vi tagit i kanalen, någon annan i älven. Problemet är att störandet är en bedömningsfråga. Vi kan ju inte bötfälla någon för att en anonym person har ringt och tyckt något, säger sjöpolisen Marie Felten.

Fler fortkörare

De olika lagöverträdelserna har också en tendens att överlappa varandra. Om någon kör för nära en badplats till exempel innebär vattenskotern en fara för andra. Då rubriceras händelsen som vårdslöshet i sjötrafiken och inte en störning.

– Har vi kunnat ta någon för vårdslöshet eller fartöverträdelse har vi gjort det i första hand, säger Marie Felten.

Fast även på den fronten har sommaren varit lugn. En enda vattenskoterförare har bötfällts för vårdslöshet i sommar. Då är hastighetsöverträdelserna desto fler. Sedan båtsäsongen började har sjöpolisen utfärdat ett tiotal böter för fortkörning på sjön.

– Men det är totalt, både vattenskotrar. och andra båtar. Vår statistik skiljer dem inte åt, säger Frans Dahlén, gruppchef på sjöpolisen.

Förarna har koll

Ibland får polisen samtal från människor vid badplatser som tycker att vattenskotrarna kör för nära de badande. Men när sjöpolisen kommer till platsen finns inget brott att rapportera.

– Vi ser att vattenskotrarna faktiskt får köra där de befinner sig. Folk blir ändå störda. Många vattenskoterförare har jättebra koll och efterfrågar själva regler, eftersom de ogillar att enstaka förare förstör för andra, säger Frans Dahlén.

Vi är GBG

    Vi är GBG