Killmiddag. Isak Tegmark fixar mat och snack om #metoo. Foto: Elli Engström

Efter #metoo – nu lagar han killmiddag i Tynnered

Kampanjen #metoo öppnade dammluckorna och kvinnors vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp fortsätter att välla fram. Nu samlar Isak Tegmark, 19, ihop till en killmiddag. "Alla är ju delaktiga, även om alla kanske inte agerar aktivt", säger han.

  • Publicerad 16:00, 10 nov 2017

– Jag såg någon annan lägga ut i sociala medier om att han skulle ordna en killmiddag efter metoo. Det är en vettig grej att göra, man bidrar mer aktivt. Jag bjöd in i en vegangrupp och det kommer fyra killar som jag inte träffat förut, tanken är att man tillsammans ska prata om de här frågorna.

Hur tog sig metoo-kampanjen uttryck kring dig?

– Över en natt hade ju alla lagt ut den statusen, det var jättehemskt, tråkigt och väldigt påtagligt. Mina nära vänner har jag ju pratat med innan och vet vad de varit med om, men jag tror nästan alla mina kvinnliga Facebook-vänner delade den till sist. Det är inte brottslingar som sitter inspärrade som gjort det här utan folk man möter varje dag.

Hur har killar runt omkring dig reagerat?

– Det har blivit väldigt bra snack tycker jag, det är mycket uppgivenhet och ilska över att det händer. Sen ledde det här ju också till att en del killar skrev i sociala medier att de begått övergrepp och folk kommenterade att det var bra att de berättade. Det tyckte jag var skrämmande att se hur de nästan blev daltade med, att det var dem det var synd om. Det kändes som att de kapade metoo-rörelsen.

Har du som kille rannsakat dig själv efter metoo?

– Ja det tror jag att jag har, men det är väldigt svårt att se att man själv har del i något. Men jag är ju född som kille och identifierar mig som det och med det kommer ett ansvar. Även om inte alla agerar aktivt så har ju alla ett slags kollektivt ansvar. Jag tror att alla tjänar på feminism, även killar.

Vad tycker du att killar kan göra för att motverka det här?

– En bra sak är ju att prata. Att uppmärksamma vad man pratar med varandra om och vara medveten om vad man gör. Jag tror inte alltid på att dela upp grupper efter kön men ibland kan det vara bra att ha en skyddad krets att dela något i. När man märker i vardagen att saker är på väg att hända kan det ju vara viktigt att se över attityden i sitt gäng, vad man skämtar om och om man har en skadlig jargong.

Vad blir det för mat?

Jag bor i studentlägenhet och har bara spisplattor. Jag ska laga sötpotatis-gnocchi, det går bra att koka.

Läs också: #metoo inspirerade Stina till sin hårdaste låt

Läs också: Göteborg Direkts journalister: #metoo

Detta är en killmiddag

"Initiativet startades av Make equal, som en reaktion på frustrationen som väcktes av de sexuella övergreppen på sommarens festivaler 2016. Ambitionen med #killmiddag är att ge killar och män chansen att börja med sig själva i kampen för ett jämställt och jämlikt samhälle."

Källa: killmiddag.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG