Krafttag. David Lega (Kd) vill se ett långsiktigt arbete som en följd av Metoo-kampanjen. Foto: Adam Ihse/TT

Efter Metoo: Krafttag mot trakasserier i kommunen

Efter Metoo-upprop från mängder av branscher vill nu Göteborg stad visa att man tar problemen på allvar. Inom kommunen har fem procent svarat att man någon gång utsatts för sexuella trakasserier i arbetet.

  • Publicerad 01:15, 7 dec 2017

Det är viktigt att arbetet utvecklas så att vi inte faller tillbaka i samma gamla hjulspår.

– Vi har fem procent som har utsatts det senaste året. Det är helt oacceptabelt. Även en procent är oacceptabelt. Det här visar att det är ett strukturellt  problem som vi måste jobba med, säger David Lega (Kd).

Nu har sex partier gått ihop för att ta krafttag mot sexuella trakasserier och övergrepp som har synliggjorts efter den senaste tidens metoo-våg. Målet är att ingen ska utsättas för någon form av kränkningar, trakasserier eller diskriminering på Göteborgs Stads arbetsplatser.

– För mig att det är jätteviktigt att metoo-kampanjen inte blir ett kortsiktigt fenomen som alla pratar om och som sedan glöms bort. Det är viktigt att arbetet utvecklas så att vi inte faller tillbaka i samma gamla hjulspår, säger David Lega (Kd).

Alla medarbetares rätt att kunna gå till sitt arbete utan att riskera att bli utsatt för trakasserier, skriver alla sex partier under på. Tanken är att både ha förebyggande insatser och åtgärder efter att någon har blivit utsatt. Vilka åtgärderna blir kommer partierna arbeta fram tillsammans för att det ska fungera i alla stadens verksamheter.

– Det kan exempelvis vara att ha en kanal för medarbetare som känner sig utsatta lättare kan anmäla, lite i linje hur vi jobbar med whistleblower-enheten. Men också att vi faktiskt har utvecklingssamtal och har kvar medarbetarenkäten.

David Lega (Kd) upplever att samarbetet mellan partierna stärker vikten av frågan och skapar en hållbarhet på längre sikt.

– Det vi gör nu är att gå ihop gemensamt och hoppar över allt det partipolitiska schabblet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG