Hemlösa igen. Nya Tillfället på Victor Hasselbladsgata slår igen. Foto: Lina Isaksson

Efter mord och misshandel – Ivo stänger akutboende

Akutboendet Nya Tillfället i Järnbrott stängs efter julhelgerna. Orsaken är grova missförhållande med konflikter, misshandel och mord. Enligt IVO är det förenat med livsfara att övernatta på boendet.

  • Publicerad 16:01, 9 dec 2021

Det är första gången IVO, Inspektionen för vård och omsorg, stänger den här typen av akutboende. Bakgrunden är en granskning som inleddes i september efter att en man på Nya Tillfället knivskurits svårt, skriver Göteborgs-Posten.

Myndighetens utredning visar att Socialnämnd Sydväst, som ansvarar för boendet, saknar förmåga att komma till rätta med bristerna. Därför har IVO fattat det unika beslutet att slå igen.

– Göteborgs stad har inte lyckats säkra en trygg miljö på boendet. De åtgärder man har vidtagit har inte varit tillräckliga, säger Patrick Barringer till GP.

Missbruk och ohälsa

Nya Tillfället har totalt 73 platser som erbjuds människor som lever i hemlöshet. Många av de boende har också en missbruksproblematik och/eller kämpar med psykisk ohälsa. Självmordsförsök är vanliga, liksom hot och misshandel. Under årets sju första månader gjordes sammanlagt 52 avvikelserapporter, varav hälften rörde övergrepp, självskada och hot. I början av mars mördades en ung man av en annan boende.

Akutboende anmäls efter dödligt knivvåld

IVO beslut innebär att Nya Tillfället ska avvecklas före den sjunde januari nästa år. Det betyder också att 50 personer står utan boende när julhelgerna är över. Vart de ska ta vägen är fortfarande oklart.

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21