DNA. Polisen genomför frivillig topsning av personer som har befunnit sig i området där mordförsöket begicks.

Efter mordförsöket: Polisen topsar män i jakten på Delsjömannen

Mannen som försökte mörda en kvinna vid Delsjön i slutet av sommaren går fortfarande fri. Just nu pågår topsning av personer som befann sig i området. “Målet är en DNA-match”, säger polisen.

  • Publicerad 13:27, 24 mar 2022

Det var 23 augusti i fjol som en 35-årig kvinna blev överfallen under en promenad i Delsjöområdet.

Kvinnan förlorade medvetandet under misshandeln och våldet var så kraftigt att polisen rubricerar händelsen som mordförsök.

Nästan sju månader senare har polisen fortfarande ingen misstänkt för attacken.

Men en omfattande utredning pågår för fullt.

Under utredningen har bland annat DNA från en manlig person säkrats från brottsplatsen. Polisen har sökt i sina DNA-register men utan träff.

Frivillig topsning

Därför försöker nu polisen att hitta en DNA-match genom topsning.

– De senaste veckorna har vi genomfört frivilliga topsningar av personer som har befunnit sig i området, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman.

En så kallad masttömning har också genomförts för att få fram information om vilka mobiltelefoner som har funnits i området under timmarna i anslutning till attacken.

– Vi har fått fram en mängd mobiltelefoner och gått igenom vem mobilerna tillhör. Utifrån det har vi sedan bestämt att topsa ett flertal män, säger Thomas Fuxborg och tillägger:

– Vår målsättning är att få träff på misstänkt gärningsman eller att utesluta personer.

Arbetet med att topsa relevanta personer kommer att fortgå.

– I de flesta fall skickar vi ut kallelser till personer vars mobiler har registrerats i området, säger Thomas Fuxborg.

Nya fynd i jakten på Delsjömannen

Tysk tygpåse

Han nämner även att de fynd från brottsplatsen som polisen presenterade i höstas fortfarande är intressanta. Det handlar om en tygkasse och ett par svarta glasögon.

Tygpåsen är svart med företagstrycket, GA-tec som är ett tyskt företag. Polisen är intresserad av mer information om påsen och vill ha hjälp av allmänheten.

Signalement

Polisen har tidigare även släppt signalement av den misstänkte förövaren.

Mannen som misstänks för överfallet tros vara i 30-årsåldern, ljushyad och cirka 185 cm lång och normalbyggd till vältränad. Han har kort, mellan- till mörkblont hår och bar vid tillfället en enfärgad mörk keps och en mörk eller mörkgrön/grå tröja utan dragkedja samt mörka eller mörgröna/grå byxor.

– Enligt vittnesuppgifter är det en man som smälter bra in i miljön. Han sticker inte ut och är någon man lägger särskilt märke till, sa Thomas Fuxborg i höstas.

Kvinnan som har brunt hår, bar en beige t-shirt och svarta shorts samt en ryggsäck när hon attackerades.

Tygpåse. Foto: Polisen

Glasögon. Foto: Polisen

Detaljer om fynden

Tygpåsen är svart med företagstryck. Företaget heter GA-tec och är ett tyskt företag.

Polisen är intresserad av information om påsen – exempelvis var man kan få tag på denna påse, hur den hamnat i Sverige eller andra upplysningar om påsen.

De svarta glasögonenhar syftet att blockera blått ljus från skärmar och liknande. Glaset saknar styrka. Glasögonen har ingen logotyp men följande märkning finns på höger båge: T90 C2. Vänster båge: 9026 52□19-142

Den som har uppgifter om glasögonen, till exempel var de är köpta eller vet någon som haft liknande glasögon uppmanas kontakta polisen.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44