SKRÄP. Engångsartiklar som burkar och plastglas har minskat under maj jämfört med maj förra året. Samtidigt har annat skräp ökat. Foto: Park- och naturförvaltningen och Andrew Korteling

Efter nya skatten: Så påverkas nedskräpningen i kanalen

Plastpåsarna i Göteborgs kanaler har minskat, samtidigt som pappkassarna ökat. "Problemet är att de sjunker till botten direkt", säger Anna Johansson på park- och naturförvaltningen.

  • Publicerad 06:30, 28 jun 2020

Fimpar som blåser ner i kanalen är ett stort problem. Foto: Park- och naturförvaltnigen

Göteborgarnas minskande plastkonsumtion märks i kanalerna. Mängden engångsartiklar i plast som städades upp i maj var mindre jämfört med maj förra året. Samma sak gäller plastpåsar.

Däremot har antalet papperskassar ökat.

– Problemet är att de sjunker till botten direkt, säger Anna Johansson, enhetschef skötsel på park- och naturförvaltningen.

Planen: P-platser på kanalen

Den årliga kanalstädningsdagen tillsammans med göteborgarna fick ställas in i år på grund av coronasituationen. Men stadens städbåt M/S Ren-Ström har under våren och sommaren samlat skräp precis som vanligt.

– De kör tre gånger i veckan, säger Anna Johansson.

Skräpet som plockas upp är en blandad kompott. Från första maj till midsommar har bland annat 15 stycken elsparkcyklar och 20 stycken vanliga cyklar plockats upp.

Ännu fler elsparkcyklar i Göteborg

En stor del av skräpet i kanalen har blåst in från havet. Vind, strömmar, hög- och lågvatten påverkar mängden. Men vädret har också en inverkan på den direkta nedskräpningen i form av bland annat fimpar, flaskor och pantburkar i innerstan.

– Det blir tydligt att skräpet ökar när solen skiner, säger Anna Johansson.

Skatten på plastpåsar

Sedan den 1 maj beskattas plastpåsar med 3 kronor per påse. Skatten kom till för att minska förbrukningen.  

Idag förbrukar Sverige omkring 100 plastbärkassar per person och år. Till år 2025 ska förbrukningen minska till 40 bärkassar, enligt EU:s förpackningsdirektiv.