Missen upptäcktes efter att barnet hade sövts. Foto: Mostphotos

Efter operationsmissen – barn fick vårdas i respirator

Efter att barnet hade sövts upptäcktes att rätt utrustning saknades. Operationen på Sahlgrenska sjukhuset genomfördes ändå och komplikationer uppstod.

  • Publicerad 05:30, 31 jul 2018

Det var hösten 2017 som ett barn skulle genomgå en avancerad behandling i luftvägarna. Operationen, som genomfördes på Sahlgrenska sjukhuset, krävde tillgång av viss avancerad operationsutrustning.

Innan operationen fick läkarna beskedet att den utrusning som behövdes fanns på plats. Men efter att barnet hade sövts visade det sig att viktig operationsutrustning saknades. Eftersom narkosen innebar risker för barnet valde man att genomföra operationen ändå för att slippa söva barnet på nytt.

Under operationen uppstod en komplikation då etsande medel läckte ut i barnets luftvägar. Det ledde till att barnet tvingades vårdas i respirator i fyra dagar på intensivvårdsavdelningen.

Barnet fick inte några bestående men, men händelsen har nu lex Maria-anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG