Övervakad. Här sätts de första övervakningskamerorna upp inomhus i allmännyttans bestånd. Foto: Ihjällbo

Efter oron: Kommunen sätter upp kameror i svalen

Nu sätts övervakningskameror upp i sex trappuppgångar i Hjällbo. Åtgärden ska öka tryggheten och blir samtidigt allmännyttans första kamerabevakning inomhus.

  • Publicerad 05:32, 3 mar 2020

Detta är en sista utväg.

Svante Lahti, distriktschef för Poseidon i Hjällbo Foto: iHjällbo

Det handlar totalt om tolv övervakningskameror som sätts upp på sex utvalda adresser på Skolspåret och Bergsgårdsgärdet, rapporterar Ihjällbo.

Kamerorna som monteras inomhus blir de första i de kommunala bostadsbolagens bestånd i Göteborg.

Bakgrunden är en ökad känsla av otrygghet i trappuppgångarna bland de boende. Tanken är därför att kamerorna ska förebygga brott och vara till hjälp för polisen.

Nytt grepp: Så ska Hjällbo bli tryggare

– Detta är en stark åsikt från hyresgästerna. De upplever oro och vill att Poseidon gör något. Vårt intresse är att skydda fastigheterna, öka tryggheten och få slut på skadegörelse och nedskräpning. De intressena väger tyngre än att inte sätta upp bevakningskameror. Därför är det möjligt för Poseidon att sätta upp kameror enligt kamerabevakningslagen, säger Svante Lahti till Ihjällbo.

Alla har blivit tillfrågade

Alla 185 hyresgäster som bor på de utvalda adresserna ska ha fått frågan om de vill ha kamerabevakning.  

Resultatet visar att 83 procent, 155 hyresgäster av de tillfrågade svarat ja, tre personer har svarat nej och 29 har inte svarat alls.

– Detta är en sista utväg. Vi har försökt att förebygga genom att byta lås i entréerna till ett nytt elektroniskt system och satt in väktare, säger Svante Lahti. 

Om kamerorna ger resultat ska utvärderas om ett halvår.  

– Det finns en risk att problemen flyttar till andra trappuppgångar, men vi gör detta för att visa våra hyresgäster att vi gör det som de önskar, säger Svante Lahti.

Därför monteras parabolerna ner

Mer om kameraövervakningen i Hjällbo:

Totalt tolv kameror ska sättas upp i entréerna och i källarna på Skolspåret 31, 33 och 35 samt på Bergsgårdsgärdet 76, 77 och 78.

Kamerorna kommer att filma på kvällar och nätter. Under sommarhalvåret kommer kamerorna att vara igång mellan klockan 21.00 och 04.30. Under vinterhalvåret kommer kamerorna att vara igång mellan klockan 18.40 och 04.30.

En person på Poseidon kommer att ha tillgång till filmerna som kommer att sparas under 14 dagar. Filmerna kan lämnas till polisen för att utreda eventuella brott.

Det kommer att finnas skyltar i de entréer och källare där det finns kameror.

Kamerabevakningen kommer att utvärderas efter halvår. Om behovet av att ha kamerabevakning inte finns kvar kommer kamerorna att tas bor.

Källa: Ihjällbo

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11