Övervakad. Här sätts de första övervakningskamerorna upp inomhus i allmännyttans bestånd. Foto: Ihjällbo

Efter oron: Kommunen sätter upp kameror i svalen

Nu sätts övervakningskameror upp i sex trappuppgångar i Hjällbo. Åtgärden ska öka tryggheten och blir samtidigt allmännyttans första kamerabevakning inomhus.

  • Publicerad 05:32, 3 mar 2020

Detta är en sista utväg.

Svante Lahti, distriktschef för Poseidon i Hjällbo Foto: iHjällbo

Det handlar totalt om tolv övervakningskameror som sätts upp på sex utvalda adresser på Skolspåret och Bergsgårdsgärdet, rapporterar Ihjällbo.

Kamerorna som monteras inomhus blir de första i de kommunala bostadsbolagens bestånd i Göteborg.

Bakgrunden är en ökad känsla av otrygghet i trappuppgångarna bland de boende. Tanken är därför att kamerorna ska förebygga brott och vara till hjälp för polisen.

Nytt grepp: Så ska Hjällbo bli tryggare

– Detta är en stark åsikt från hyresgästerna. De upplever oro och vill att Poseidon gör något. Vårt intresse är att skydda fastigheterna, öka tryggheten och få slut på skadegörelse och nedskräpning. De intressena väger tyngre än att inte sätta upp bevakningskameror. Därför är det möjligt för Poseidon att sätta upp kameror enligt kamerabevakningslagen, säger Svante Lahti till Ihjällbo.

Alla har blivit tillfrågade

Alla 185 hyresgäster som bor på de utvalda adresserna ska ha fått frågan om de vill ha kamerabevakning.  

Resultatet visar att 83 procent, 155 hyresgäster av de tillfrågade svarat ja, tre personer har svarat nej och 29 har inte svarat alls.

– Detta är en sista utväg. Vi har försökt att förebygga genom att byta lås i entréerna till ett nytt elektroniskt system och satt in väktare, säger Svante Lahti. 

Om kamerorna ger resultat ska utvärderas om ett halvår.  

– Det finns en risk att problemen flyttar till andra trappuppgångar, men vi gör detta för att visa våra hyresgäster att vi gör det som de önskar, säger Svante Lahti.

Därför monteras parabolerna ner

Mer om kameraövervakningen i Hjällbo:

Totalt tolv kameror ska sättas upp i entréerna och i källarna på Skolspåret 31, 33 och 35 samt på Bergsgårdsgärdet 76, 77 och 78.

Kamerorna kommer att filma på kvällar och nätter. Under sommarhalvåret kommer kamerorna att vara igång mellan klockan 21.00 och 04.30. Under vinterhalvåret kommer kamerorna att vara igång mellan klockan 18.40 och 04.30.

En person på Poseidon kommer att ha tillgång till filmerna som kommer att sparas under 14 dagar. Filmerna kan lämnas till polisen för att utreda eventuella brott.

Det kommer att finnas skyltar i de entréer och källare där det finns kameror.

Kamerabevakningen kommer att utvärderas efter halvår. Om behovet av att ha kamerabevakning inte finns kvar kommer kamerorna att tas bor.

Källa: Ihjällbo

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Coronan knäckte Nefertiti – tvingas i konkurs

Klassiska jazzklubben har dragit publik sedan 1978. I mer än 40 år har jazzklubben Neferititi lockat sin publik med artister långt utanför landets gränser. Men nu har den tvingats i konkurs. "Coronan knäckte klubben", säger verksamhetschef Tomas...måndag 6/4 10:38

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57