Se upp. Polisen tipsar om hur man bäst skyddar sig mot att få sin båtmotor stulen. Foto: Yamaha

Efter pandemin – stölderna av båtmotorer ökar

Som en effekt av att världen åter öppnat efter pandemin väntas stölderna av bland annat båtmotorer öka. Förra veckan fick Göta scoutkår i Billdal tre motorer stulna och tvingas nu ställa in scoutseglingen.

  • Publicerad 10:54, 13 maj 2022

Man blir ju såklart väldigt snopen och det är tråkigt för ungdomarna.

Strax över 1700 båtmotorer per år har under de senaste tre åren stulits från svenska vatten, enligt uppgifter från Yamaha Motor Scandinavia AB.

De flesta stölder sker under våren samt hösten .

Under pandemin gick stölderna ner som en följd av de stängda gränserna, men nu när världen åter öppnar upp räknar polisen med att de internationella stöldligorna är tillbaka.

– Stölder av båtmotorer är en mångmiljonindustri. Årligen stjäls båtmotorer från svenska båtägare till ett värde av 300 miljoner kronor. Eftersom ligorna har varit svältfödda under pandemin kommer stölderna troligtvis att öka i år, säger Rino Carlsson, nationella samordnare hos polisen för sjörelaterade tillgrepp i ett pressmeddelande.

Det faktum att många båtägare är nya och ovana menar han ytterligare ökar risken att många ska få sina båtmotorer stulna.

Var stöldmärkta

Förra onsdagen upptäckte Göta scoutkår i Billdal att det saknades tre motorer från deras båtar.

– De låg vid scoutgården på parkeringen innan man går ner till Billdalsbadet. De var alla sprayade med blå färg, som en stöldmärkning. Man blir ju såklart väldigt snopen och det är tråkigt för ungdomarna, säger kårens ordförande Peter Widbom.

Båtarna skulle ha använts i den sedan länge planerade scoutseglingen

– Nu tvingas vi istället betala runt 50 000 kronor för att ersätta motorerna.

Göta scoutkår uppmanar nu allmänheten att vara uppmärksam på blåsprayade båtmotorer som dyker upp på köp- och säljsidor på nätet.

Så skyddar du båtmotorn

Just nu är det många som sjösätter sina båtar. För att hjälpa både nyblivna som erfarna båtägare ger sjöpolisen Rino Carlsson sina bästa säkerhetstips.

- Båtsamverkan bland båtägare är a och o. Ju fler som håller koll desto svårare blir det för tjuvarna.   

- Synliga och osynliga stöldskyddsmärkning och spårsändare förenklar processen för polisen och tullen att hitta den stulna motorn om oturen slår till. 

- Se till att båten sitter väl förankrad med ett godkänt lås. 

- Stölder sker oftast när det är mörkt. Ha därför båten på väl upplysta platser. 

- Se till att fylla i ett båtkort med information om både båt och motor. Var även noggrann med att skaffa en försäkring för din båt och båtmotor så du är ordentligt försäkrad om tjuvarna skulle lyckas slå till. 

- Numera finns det mycket bra modern teknik, som exempelvis kameror, som är värt att investera sina pengar i. 

- Till sist är det viktigt att ta bort onödig sly och liknande eftersom det är viktigt med fri sikt över hamnområdet. 

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Diskokungen firar 50 med George Michael-show

Nöje Turné. Andreas Lundstedt ger sig själv bästa födelsedagspresenten Nyligen fyllde Andreas Lundstedt 50 år. Den förre Alcazarmedlemmen gav sig då den bästa presenten: en George Michael-show. Turnéstart i höst på Stora Teatern i Göteborg.onsdag 25/5 18:20

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20