Strandfynd. Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att rapportera in fynd av plastpellets på stranden. Foto: Länstyrelsen Västra Götaland

Efter plastläckan: Nu vädjar Länsstyrelsen om hjälp

Plastpellets har upphittats längs västkusten efter att ett fartyg läckt ut 13 ton plastpellets utanför Danmark. Nu uppmanar Länsstyrelsen allmänheten att rapportera in fynd av utsläppet på våra stränder.

  • Publicerad 05:36, 13 maj 2020

Det som är känt är att stormfåglar på öppet vatten hittas med magarna fulla av all typ av plast.

SMÅ. Pelletsen är 4 millimeter i diameter, vita och cylinderformade. Foto: Länstyrelsen Västra Götaland

Det var i slutet av februari som ett fartyg läckte ut 13 ton plastpellets i havet utanför Danmarks sydkust, vilket sedan spreds in mot Norge.

På senaste tiden har pellets från läckan upphittats på västkusten. Fynd har bland annat gjorts i Göteborgs södra och norra skärgård.

– Det verkar som om det nu är väldigt utspritt. Det ligger inte i drivor och de som är ute och utför ordinarie strandstädning är informerade om dessa plastpellets så att det går att följa upp, säger Anna Dimming.

Världens skräp spolas upp – på västkusten

I arbetet med att kartlägga omfattningen av utsläppet ber nu Länsstyrelsen Västra Götaland även privatpersoner om hjälp:

”Om du ser plastpellets på stränder kan du antingen gå via en länk eller höra av dig via Informationscentralen för Västerhavet. Position och foto är önskvärt!”

Hur allvarligt är ett sådant här utsläpp för haven?

– Plastpellets är inte akut toxiska men det är ändå plast. I detta fall var det polypropylen och man vet egentligen inte huruvida fåglar eller fiskar förväxlar dessa med mat. Det som är känt är att stormfåglar på öppet vatten hittas med magarna fulla av all typ av plast, säger Anna Dimming.

GU-forskare: Här finns dolda mikroplasterna

Har du hittat plastpellets på stranden?

Plastpelletsen är cirka fyra millimeter breda, vita och cylinderformade. När du rapporterar in ditt fynd är det viktigt att ange position och gärna bifoga ett foto.

Om du ser större fynd av plastkulor vill vi att du rapporterar in det till på följande länk:

Rapportera in fynd av plastpellets till Fredrikstad kommune

Hittar du pellets inom Öckerö kommun mejla även till kommunens miljöenhet på miljo@ockero.se.

InfoVästerhavet har kontakt med Norges aktörer och vi samordnar inrapporteringen genom deras hemsida där man kan följa alla observationer i en karta: https://www.oslofjorden.org/oppdatering-pa-plastutslippet/

Källa: Öckerö kommun/Länstyrelsen Västra Götaland

.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG