Relationsskapande. Under invigningen av Bonner Hoops sommaraktiviteter i Biskopsgården spelade ungdomarna basket med polisen. Foto: Lasse Ljunggren

Efter polismordet: En samlande plats för Biskopsgårdens unga

Vid Svarte Mosse, bara en hållplats från platsen där en polis blev skjuten till döds för en knapp vecka sedan, samlar Bonnier Hoops varje dag många sommarlovslediga ungdomar. "Nu känns det ännu viktigare att hålla öppet", säger Amanda Bjursten, projektledare.

  • Publicerad 05:30, 6 jul 2021

Vi har bara lokala ungdomar som anställda och vi jobbar för att skapa unga förebilder.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Under söndagen häktades en 17-årig pojke på sannolika skäl misstänkt för mordet på en polisman i Biskopsgården den 30 juni.

Enligt åklagaren har han kopplingar till den pågående gängkonflikten i stadsdelen.

Dådet har skakat området och väckt oro över hela staden.

Bland annat fick en basketturnering som skulle hållits i Sjumilahallen i Biskopsgården under söndagen ställas in eftersom basketlag från andra delar av Göteborg valt att avstå.

Ali Tabrizi, sportchef Västra Hisingen Basket, säger att man blev tvungna att lyssna på deltagande lag men menar samtidigt att den typen av aktiviteter nu är viktigare än någonsin.

– Vi har skriftligen fått till oss från både polis och socialtjänsten att det inte finns någon hotbild mot de som bor och arbetar här just nu. Vi hade nog tänkt att köra turneringen i alla fall. Däremot förstår jag de utifrån om de upplever otrygghet, säger han i en intervju med SVT Nyheter Väst.

Polis död efter skottlossning

Aktiviteter varje dag

Vid Svarte Mosse, inte långt ifrån Sjumilahallen, är nu Bonnier Hoops sommarlovsaktiviteter i full gång och håller öppet varje vardag samt lördag fram till den 13 augusti.

I torsdags var närvaron rekordlåg, men redan under fredagen och lördagen hade många barn, ungdomar och familjer kommit tillbaka.

Här erbjuds för fjärde året i rad såväl basketspel och workshops i dans och rap som teater och ett tält fullt av böcker.

Syftet är att främja läsning och det skrivna ordet genom olika roliga lovaktiviteter.

Bygger relationer

Med tanke på förra veckans tragiska händelse känns det den här sommaren extra viktigt att hålla öppet, menar projektledaren Amanda Bjursten.

– Vi har ett långsiktigt tänk och är på plats nästan varje dag hela sommaren och bygger relationer i området. Vi har bara lokala ungdomar som anställda och strävar efter att skapa unga förebilder.

På invigningen den 23 juni var även polisen på plats och spelade basket med ungdomarna, även det i ett relationsskapande syfte.

– Flera av dem har varit med även tidigare år och poliserna skojade om att konkurrensen blir allt tuffare när ungdomarna bara blir längre och längre.

Biskopsborna visade sitt stöd till polisen

Boende om Biskopsgården: "Det känns såklart hemskt"

Bonnier Hoops

Bonnier Hoops handlar om att på ett roligt och inspirerande sätt främja läsning och det skrivna ordet med hjälp av basket och olika kulturaktiviteter.

Bonnier Hoops Biskopsgården är ett samarbete mellan Göteborgs Stad, Bonnierförlagen, Svenska Basketbollförbundet, Näringslivsgruppen på Göteborg & Co, Polisen, Poseidon, Bo Bra, Willhem, Balder och Västra Hisingen Basket.

Tillsammans vill aktörerna erbjuda de boende i Biskopsgården en trygg mötesplats och meningsfull sysselsättning.

Bonnier Hoops är baserat vid Svarte Mosse

Närmsta adress: Flygvädersgatan 8

Öppettider: 11–21 på vardagar samt 15–21 på lördagar från 23 juni till 13 augusti

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12