Relationsskapande. Under invigningen av Bonner Hoops sommaraktiviteter i Biskopsgården spelade ungdomarna basket med polisen. Foto: Lasse Ljunggren

Efter polismordet: En samlande plats för Biskopsgårdens unga

Vid Svarte Mosse, bara en hållplats från platsen där en polis blev skjuten till döds för en knapp vecka sedan, samlar Bonnier Hoops varje dag många sommarlovslediga ungdomar. "Nu känns det ännu viktigare att hålla öppet", säger Amanda Bjursten, projektledare.

  • Publicerad 05:30, 6 jul 2021

Vi har bara lokala ungdomar som anställda och vi jobbar för att skapa unga förebilder.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Under söndagen häktades en 17-årig pojke på sannolika skäl misstänkt för mordet på en polisman i Biskopsgården den 30 juni.

Enligt åklagaren har han kopplingar till den pågående gängkonflikten i stadsdelen.

Dådet har skakat området och väckt oro över hela staden.

Bland annat fick en basketturnering som skulle hållits i Sjumilahallen i Biskopsgården under söndagen ställas in eftersom basketlag från andra delar av Göteborg valt att avstå.

Ali Tabrizi, sportchef Västra Hisingen Basket, säger att man blev tvungna att lyssna på deltagande lag men menar samtidigt att den typen av aktiviteter nu är viktigare än någonsin.

– Vi har skriftligen fått till oss från både polis och socialtjänsten att det inte finns någon hotbild mot de som bor och arbetar här just nu. Vi hade nog tänkt att köra turneringen i alla fall. Däremot förstår jag de utifrån om de upplever otrygghet, säger han i en intervju med SVT Nyheter Väst.

Polis död efter skottlossning

Aktiviteter varje dag

Vid Svarte Mosse, inte långt ifrån Sjumilahallen, är nu Bonnier Hoops sommarlovsaktiviteter i full gång och håller öppet varje vardag samt lördag fram till den 13 augusti.

I torsdags var närvaron rekordlåg, men redan under fredagen och lördagen hade många barn, ungdomar och familjer kommit tillbaka.

Här erbjuds för fjärde året i rad såväl basketspel och workshops i dans och rap som teater och ett tält fullt av böcker.

Syftet är att främja läsning och det skrivna ordet genom olika roliga lovaktiviteter.

Bygger relationer

Med tanke på förra veckans tragiska händelse känns det den här sommaren extra viktigt att hålla öppet, menar projektledaren Amanda Bjursten.

– Vi har ett långsiktigt tänk och är på plats nästan varje dag hela sommaren och bygger relationer i området. Vi har bara lokala ungdomar som anställda och strävar efter att skapa unga förebilder.

På invigningen den 23 juni var även polisen på plats och spelade basket med ungdomarna, även det i ett relationsskapande syfte.

– Flera av dem har varit med även tidigare år och poliserna skojade om att konkurrensen blir allt tuffare när ungdomarna bara blir längre och längre.

Biskopsborna visade sitt stöd till polisen

Boende om Biskopsgården: "Det känns såklart hemskt"

Bonnier Hoops

Bonnier Hoops handlar om att på ett roligt och inspirerande sätt främja läsning och det skrivna ordet med hjälp av basket och olika kulturaktiviteter.

Bonnier Hoops Biskopsgården är ett samarbete mellan Göteborgs Stad, Bonnierförlagen, Svenska Basketbollförbundet, Näringslivsgruppen på Göteborg & Co, Polisen, Poseidon, Bo Bra, Willhem, Balder och Västra Hisingen Basket.

Tillsammans vill aktörerna erbjuda de boende i Biskopsgården en trygg mötesplats och meningsfull sysselsättning.

Bonnier Hoops är baserat vid Svarte Mosse

Närmsta adress: Flygvädersgatan 8

Öppettider: 11–21 på vardagar samt 15–21 på lördagar från 23 juni till 13 augusti

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47