Skyddas. Stadsbyggnadskontoret ska nu starta en utredning för att inrätta ett naturreservat i Ganlet, Hyndekulleberget och Hyndekullarna med tillhörande vattenområde samt Rösås, Slottsberget och Sjöbacken i Önnered. Foto: Mait Englund

Efter protesterna: Byggplanerna i Önnered stoppas

Det kritiserade förslaget om att exploatera området kring Önnereds brygga stoppas. Istället ska naturreservat inrättas i bland annat Ganlet. Det beslutade en enig byggnadsnämnd i förra veckan.

  • Publicerad 05:30, 31 aug 2022

Hur kan man ens få för sig att exploatera Ganlet? Det används ju för sjutton av halva Göteborg.

Fastighetskontoret förslag om att exploatera området vid Önnereds brygga med över 250 bostäder, i form av småhus, staplade radhus och lägenheter, har fått Önneredsborna att se rött.

Protestgruppen Bevara Önnered, som idag har över tusen följare på Facebook, menar att det skulle förstöra hela området, både för de närboende och för alla som använder det populära kuststråket för rekreation.

Nu har politikerna lyssnat på invånarnas synpunkter och den 23 augusti beslutade byggnadsnämnden att stoppa förslaget på att exploatera hamnområdet.

Stadsbyggnadskontoret ska nu istället starta en utredning för att inrätta naturreservat norr och söder om Önnereds brygga.

– Hur kan man ens få för sig att exploatera Ganlet? Det används ju för sjutton av halva Göteborg. Det är jättepopulärt tack vare bra förbindelser och det är den längsta sammanhållna kuststräckan vi har kvar, säger Martin Wannholt (D), som initierade yrkandet som alla partier skrev under.

Höga hus i hamnen får grannarna att rasa

Överraskande besked

Med yrkandet vill han lyfta upp området i sin helhet.

– Även stråken emellan naturreservaten ska vara tillgängliga och anpassas till den befintliga byggnationen.

Mait Englund, en av de drivande i Bevara Önnered, är tacksam över att nämnden tittade närmare på frågan, men var inte beredd på att beslutet skulle tas bara någon dag efter föreningens möte med politikerna.

– Vi baxnade allihop. Det känns jättebra och nu får vi hoppas att allt blir till det bästa, både för oss som bor här men också för alla andra som besöker det här området, säger han.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00