Över 170 glasrutor krossades. Foto: Mostphotos

Efter skadegörelsen – polisen vill ha tips

Mellan den 15 och 16 juni krossades drygt 170 glasrutor på busskurer ibland annat Frölunda, Högsbo, Hovås och Askim. – Vi tror att det finns väldigt många fler iakttagelser där folk inte hört av sig till polisen, säger polisens utredare.

  • Publicerad 06:10, 13 jul 2018

Det var helgen före midsommar som över 170 glasrutor krossades i Göteborg, Mölndal och Härryda. Främst var det busskurer som utsattes men även bostadshus fick sina rutor krossade.

En månad efter händelsen har polisen haft några vittnen på förhör men ännu finns ingen misstänkt.

– VI har ett par uppslag vi jobbar med. Vi har fått in ett antal iakttagelser men vi tror att det finns väldigt många fler iakttagelser där folk inte hört av sig till polisen utan i stället skrivit på Facebook och i chattgrupper, säger Kristina Isaksson, som utreder händelsen.

Följer ni de lokala Facebook-grupperna i ert utredningsarbete?

– Vi har tyvärr inte möjlighet att skanna av alla dem. Ibland nås man av vissa tips men tyvärr är det omöjligt för oss att ha koll i dem. Därför vill vi i stället att man ska höra av sig till oss, säger Kristina Isaksson.

Polisen efterlyser nu tips från personer som gjort iakttagelser som kan kopplas till händelsen. Det kan till exempel handla om avvikande ljud, fordon och när man senast såg rutorna hela respektive trasiga för att minska tidsspannet för själva händelsen.

– Ibland tror vissa att en uppgift inte är viktig. Men låt polisen göra den bedömningen. Vi vill hellre ha in för mycket tips en för lite. En utredning är ett tusenbitarspussel där man inte förstår hur varje pusselbit hänger ihop innan allt är klart, säger Kristina Isaksson.

Västtrafik håller på med en komplett sammanställning av materialkostnader och arbetskostnad för skadegörelsen.

– Vi brukar räkna med 1000 kronor per ruta ungefär. Att folk krossar en ruta händer ju tyvärr men att det sker i den här omfattningen är inte så vanligt. Man blir väldigt ledsen över att folk medvetet förstör för andra. Det är ett stort samhällsproblem som är jättetråkigt, säger Gunilla Wicktor på Västtrafiks presstjänst.

Varför måste busskurerna ha glas?

– Det handlar om kundernas säkerhet egentligen. Dels ska man kunna se vad som föregårs inne i kuren och dels ska förarna se folk som står och väntar, säger Gunilla Wicktor.

Vet du något om händelsen?

Kontakta utredare: kristina.isaksson@polisen.se

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12