Över 170 glasrutor krossades. Foto: Mostphotos

Efter skadegörelsen – polisen vill ha tips

Mellan den 15 och 16 juni krossades drygt 170 glasrutor på busskurer ibland annat Frölunda, Högsbo, Hovås och Askim. – Vi tror att det finns väldigt många fler iakttagelser där folk inte hört av sig till polisen, säger polisens utredare.

  • Publicerad 06:10, 13 jul 2018

Det var helgen före midsommar som över 170 glasrutor krossades i Göteborg, Mölndal och Härryda. Främst var det busskurer som utsattes men även bostadshus fick sina rutor krossade.

En månad efter händelsen har polisen haft några vittnen på förhör men ännu finns ingen misstänkt.

– VI har ett par uppslag vi jobbar med. Vi har fått in ett antal iakttagelser men vi tror att det finns väldigt många fler iakttagelser där folk inte hört av sig till polisen utan i stället skrivit på Facebook och i chattgrupper, säger Kristina Isaksson, som utreder händelsen.

Följer ni de lokala Facebook-grupperna i ert utredningsarbete?

– Vi har tyvärr inte möjlighet att skanna av alla dem. Ibland nås man av vissa tips men tyvärr är det omöjligt för oss att ha koll i dem. Därför vill vi i stället att man ska höra av sig till oss, säger Kristina Isaksson.

Polisen efterlyser nu tips från personer som gjort iakttagelser som kan kopplas till händelsen. Det kan till exempel handla om avvikande ljud, fordon och när man senast såg rutorna hela respektive trasiga för att minska tidsspannet för själva händelsen.

– Ibland tror vissa att en uppgift inte är viktig. Men låt polisen göra den bedömningen. Vi vill hellre ha in för mycket tips en för lite. En utredning är ett tusenbitarspussel där man inte förstår hur varje pusselbit hänger ihop innan allt är klart, säger Kristina Isaksson.

Västtrafik håller på med en komplett sammanställning av materialkostnader och arbetskostnad för skadegörelsen.

– Vi brukar räkna med 1000 kronor per ruta ungefär. Att folk krossar en ruta händer ju tyvärr men att det sker i den här omfattningen är inte så vanligt. Man blir väldigt ledsen över att folk medvetet förstör för andra. Det är ett stort samhällsproblem som är jättetråkigt, säger Gunilla Wicktor på Västtrafiks presstjänst.

Varför måste busskurerna ha glas?

– Det handlar om kundernas säkerhet egentligen. Dels ska man kunna se vad som föregårs inne i kuren och dels ska förarna se folk som står och väntar, säger Gunilla Wicktor.

Vet du något om händelsen?

Kontakta utredare: kristina.isaksson@polisen.se

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11