Höll presskonferens. Håkan Sundkvist, tf. förvaltningschef för Intraservice och Petra Bengelsdorff, stabchef. Foto: Johanna Roos

Efter skandalen: Intraservice fortsätter granska sig själva

Efter rapporteringen om nöjesbetonade resor, fribiljetter och festkvällar med leverantörer fortsätter nu Intraservice inom Göteborgs Stad att granska sin organisation. – Det skadar förtroendet för vår förvaltning, sa tf. förvaltningschefen Håkan Sundkvist på en presskonferens i tisdags.

  • Publicerad 16:06, 29 nov 2017

Det senaste halvåret har det stormat rejält kring Göteborgs Stads förvaltning Intraservice. Bland annat har det rapporterats om att en verksamhetschef ska ha haft en oprofessionell relation med en säljare hos leverantören ATEA, som enligt P4 Göteborg ska ha levererat tjänster och varor inom IT för sammanlagt 290 miljoner kronor de senaste tre åren.

I höstas uppdagades en mailkonversation som bland annat ska ha handlat om planerade pubkvällar, middagar och gratisbiljetter till olika events, som kan ses som mutor.

Chefen på Intraservice ska bland annat ha skrivit: "Det blir absolut ingen sen kväll, men nån pilsner och lite tjöt innan hemfärd är aldrig fel". Tre dagar senare tilldelades samma leverantör ett kontrakt på 26 miljoner kronor, enligt uppgifter till GT.

"Chockartad upplevelse"

Det var först efter att tf. förvaltningschefen för Intraservice, Håkan Sundkvist, den 23 november tagit del av mailkonversationen som verksamhetschefen stängdes av med omedelbar verkan.

På en presskonferens i tisdags berättade han att förvaltningen nu startar en arbetsrättslig utredning av den aktuella chefen. Man kommer även att påbörja en genomlysning av hela Intraservice för att säkerställa att man följer de riktlinjer som finns.

– Det var en chockartad upplevelse att läsa dessa mailen. Det var något jag inte trodde var möjligt. Det skadar inte bara förtroendet för vår förvaltning, men också förtroendet mellan Göteborgs stad och göteborgarna.

Fortsatt skicka inbjudningar

Håkan Sundkvist menar att det är ett område som är svårt att kontrollera.

– Det är något som uppstår i det mellanmänskliga mötet. Vi har riktlinjer och policys för hur dessa relationer ska skötas och detta är verkligen oprofessionellt.

Enligt honom ska den nya verksamhetschefen ha upptäckt att ATEA fortsatt skicka mail till medarbetarna på Intraservice som handlar om inbjudningar till olika events och middagar.

– Vi har nu bett dem att sluta med detta och vi har även fått leverantören att byta kundansvarig. 

Kommunen behåller avtalen

Trots det inträffade finns det i dagsläget inga planer på att bryta några avtal med ATEA.

– Skälen är inte på så sätt att de påverkar LOU (Lagen om offentlig upphandling). Vi ska titta på det utifrån en juridiskt perspektiv, men vi vet inget ännu, säger Petra Bengelsdorff, stabchef.

Detta har hänt:

7 mars inkommer ett tips från whistleblowerfunktionen på Stadsledningskontoret om en verksamhetschef på förvaltningen Intraservice vars affärer med leverantören ATEA inte varit korrekta.

En utredning startades av konsultföretaget BDO.

8 juni kommer avslutas utredningen utan att man hittat något som tilstyrker oegentligheterna. Utredningen läggs ner, men BDO rekommenderar stadsledningskontoret att granska ärendet vidare.

Nya uppgifter framkommer, bland annat från media, som leder till att granskningen återupptas och mailkonversationen mellan verksamhetschefen och ATEA:s kundkontakt begärs ut.

I mailutväxlingen avslöjas att relationen dem emellan inte enbart är professionell utan handlar blanda annat om inbjudningar och festkvällar.

18 augusti görs en polisanmälan.

17 november kommer, efter åklagarbeslut från Riksenheten för korruprion, besked om att ingen förundersökning inleds.

22 november nås Håkan Sundkvist, tf. förvaltningschef, av informationen och får ta del av mailkonversationen.

23 november stängs den aktuelle verksamhetschefen av från sitt arbete med omedelbar verkan.

Under hösten har Stadsrevisionen i Göteborg även riktat skarp kritik mot de många utlandsresor som förvaltningen Intraservice åkt på. Av 20 granskade resor, de flesta till USA, innehåller samtliga avvikelser från regelverket.

28 november höll Intraservice en presskonferens där det framkom att man startar en arbetsrättslig utredning gällande verksamhetschefen samt breddar granskningen för att se om det förekommit fler oegentligheter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG