Foto: Joakim Berndes

Efter skandalen: "Vi drabbas inte alls"

Det har blåst snålt runt föreningen KRIS - Kriminellas revansch i samhället. Föreningen har förlorat sina bidrag från Kriminalvården och riskerar konkurs. "Vi drabbas inte alls, mer än att det är dålig reklam för KRIS", säger Markus Russmann, på lokalföreningen i Göteborg.

  • Publicerad 19:00, 26 jan 2021

Vi har varken hyrt bilar eller varit på spa

Markus Russmann vet precis vad frågan gäller när han svarar i telefon. Under de senaste dagarna har KRIS figurerat i medierna, i mindre smickrande ordalag. Riksföreningen anklagas för att ha slösat bidragspengar från Allmänna Arvsfonden på egna spabesök, bensin och alkohol.

Enligt en artikel på SVT.se tvingas föreningen nu betala tillbaka närmare en miljon kronor till Allmänna Arvsfonden. Samtidigt nekas KRIS även bidrag från Kriminalvården.

– Det handlar om Riks-Kris och drabbar inte oss överhuvudtaget. Varje lokalförening har sin egen ekonomi, säger Markus Russmann i Göteborg.

Hon lyckades lämna livet med gängen

Pengar för anstaltsbesök

Kriminalvården har tidigare gett bidrag till KRIS för att medlemmarna i de olika lokalföreningarna ska besöka anstalterna och hålla motiverande samtal med de intagna. Inför 2021 har föreningen ansökt om sammanlagt 1,4 miljoner från Kriminalvården för att kunna fortsätta med fängelsebesöken.

Efter tvisten med Allmänna Arvsfonden har Kriminalvården beslutat stoppa bidraget.

– En del lokalföreningar gör väldigt många besök på anstalterna och deras ekonomi hänger på bidragen från Kriminalvården. Vi har ett annat upplägg och gör inte alls så många besök, säger Markus Russmann.

Ordning på kvitton

Istället finansieras lokalföreningen KRIS i Göteborg av föreningsbidrag, samt genom de drogfria boenden som föreningen driver i Högsbo och Majorna.

– Riks-Kris får själva stå till svars för vad de är anklagade för. Lokalföreningen i Göteborg har inget med projektet som finansierades av Allmänna Arvsfonden att göra, säger Markus Russmann.

KRIS – Kriminellas revansch i samhället

KRIS är en ideell förening där före detta kriminella och missbrukare hjälper varandra tillbaka in i samhället. Föreningen har funnits sedan oktober 1997.

Grundidén är att KRIS möter upp den som friges efter ett fängelsestraff. Den som friges och är motiverad till förändring ges stöd av föreningen

Det är inget tvång att man ska ha varit frihetsberövad eller haft drogproblem för att få bli medlem i KRIS. Föreningen har även stödmedlemmar och hedersmedlemmar.

För den som vill bli medlem i KRIS och få föreningens stöd krävs hederlighet och drogrihet.

Källa: KRIS

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20