Foto: Joakim Berndes
Efter skandalen: "Vi drabbas inte alls"
Det har blåst snålt runt föreningen KRIS - Kriminellas revansch i samhället. Föreningen har förlorat sina bidrag från Kriminalvården och riskerar konkurs. "Vi drabbas inte alls, mer än att det är dålig reklam för KRIS", säger Markus Russmann, på lokalföreningen i Göteborg.
- Nyheter
- Publicerad 19:00, 26 jan 2021
Vi har varken hyrt bilar eller varit på spa
Markus Russmann vet precis vad frågan gäller när han svarar i telefon. Under de senaste dagarna har KRIS figurerat i medierna, i mindre smickrande ordalag. Riksföreningen anklagas för att ha slösat bidragspengar från Allmänna Arvsfonden på egna spabesök, bensin och alkohol.
Enligt en artikel på SVT.se tvingas föreningen nu betala tillbaka närmare en miljon kronor till Allmänna Arvsfonden. Samtidigt nekas KRIS även bidrag från Kriminalvården.
– Det handlar om Riks-Kris och drabbar inte oss överhuvudtaget. Varje lokalförening har sin egen ekonomi, säger Markus Russmann i Göteborg.
Hon lyckades lämna livet med gängen
Pengar för anstaltsbesök
Kriminalvården har tidigare gett bidrag till KRIS för att medlemmarna i de olika lokalföreningarna ska besöka anstalterna och hålla motiverande samtal med de intagna. Inför 2021 har föreningen ansökt om sammanlagt 1,4 miljoner från Kriminalvården för att kunna fortsätta med fängelsebesöken.
Efter tvisten med Allmänna Arvsfonden har Kriminalvården beslutat stoppa bidraget.
– En del lokalföreningar gör väldigt många besök på anstalterna och deras ekonomi hänger på bidragen från Kriminalvården. Vi har ett annat upplägg och gör inte alls så många besök, säger Markus Russmann.
Ordning på kvitton
Istället finansieras lokalföreningen KRIS i Göteborg av föreningsbidrag, samt genom de drogfria boenden som föreningen driver i Högsbo och Majorna.
– Riks-Kris får själva stå till svars för vad de är anklagade för. Lokalföreningen i Göteborg har inget med projektet som finansierades av Allmänna Arvsfonden att göra, säger Markus Russmann.