Efter skandalerna – nu öppnar Röhsska

Röhsska museet han knappt fira hundra år innan det stängdes. Efter två år av renovering och personalvård är det dags. Till helgen öppnar museet – med siktet mot en ljus framtid.

  • Publicerad 11:49, 21 feb 2019

När museet stängde för renoveringsbehov och arbete med bland andra en handikappanpassad entré tog Göteborgspolitikerna också ett drastiskt beslut. Efter att under många år haft outredda personalproblem bestämdes det att museets verksamhet helt skulle stänga. Personal fick under tiden arbete på andra platser i Göteborgs kultursektor.

Samtidigt som vård ägnades åt fastigheten, så vårdades också personalen.

– Jag tycker att det var modigt av politikerna att göra så. Vägen har kanske inte varit spikrak, men målsättningen har varit det, säger Britta Söderqvist på Kulturförvaltningen om förändringsarbetet.

– Vi fick på oss en handlingsplan med en rad insatser ifrån organisation till hållbarhetsutveckling.Till det har vi också lyssnat på omvärlden och jobbat i projekt. Dessutom hade rekryteringen av en ny museichef gjort sitt.

Nina Due tog över arbetet som museichef i september 2017 med sikte på framtiden. Det var en nöjd museichef, men också ansatt av en viss anspänning, som mötte media vid pressvisningen två dagar innan den offentliga öppningen.

– Det känns fantastiskt. Äntligen är vi i mål. Men det är också med en känsla av trötthet och vi känner oss också nog alla lite spända. Samtidigt så går vi ju in i en ny fas, säger hon.

Hon menar också att det kan tyckas märkligt att ha haft museet stängt under två år.

– Det är ju en lång period som det har varit stängt. Men med tanke på vad som har gjorts under den här tiden så är det väl förvaltad tid.

Renoveringen av huset har gjorts av Göteborgs stads fastighetsbolag Higab. Ett arbete som tog längre tid än planerat.

– Det har inte varit helt enkelt. Det har varit stora ingrepp med ny teknik i en gammal byggnad, menar Siman Jasmin på Higab.

Det har, bland annat inneburit att en ny, handikappanpassad entré har skapats bredvid den klassiska. Till den nya entrén har en ny hiss monterats, som i sin tur nu gör att hela museet är tillgängligt för rörelsehindrade på ett sätt som det inte var innan.

I källarplan har ett nytt kapprum iordningställts med nya, efterlängtade toaletter, även här med handikappanpassning.

– Vi har fått jobba med kulturvärden, som har gjort att vi inte kan göra vilka ingrepp som helst, förklarar Siman Jasmin.

– Ja, Higab har jobbat hårt med de byggnadsantikvariska frågorna, säger Boel Melin, byggnadsantikvarie på Higab, som övervakat renoveringsarbetet.

Lördag 23 februari är det dags för Röhsska museet att öppna. Det görs med flera nya utställningar, samtidigt som igenkänningsgraden är stor för trogna besökare. Nu är också tredje våningen med inspiration från Östasien öppen. På sikt kommer också andra våningen, som nu är magasin och varit har varit stängt på grund av saneringsproblem, att öppnas för allmänheten.

Röhsska museet

Är. Ett design- och konsthantverksmuseum som öppnade 1916. Museet stängdes i februari 2017 för renovering. Samtidigt bestämde Göteborgspolitikerna att ta itu med de personalproblem som varit förhärskande.

Öppnar: Museet öppnar återigen för allmänheten lördag 23 februari 2019 efter två år. Då med utställningarna av Brynjar Siguardsson, som belönats med Torsten och Wanja Söderbergs pris 2018, "Unmaking democratic design" av Fredrik Paulsen och nyöppning av tredje våningen med "Inspiration Östasien". Till det kommer nys föremål till samlingarna.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00