Sparkas. Styrelsen för Göteborgs Stads Parkerings AB har beslutat att avsluta Maria Stenströms anställning som vd för bolaget. Foto: Soeren Haakanlind och mostphotos

Efter skandalerna: Parkeringschefen får sparken

Maria Stenström, VD för kommunens parkeringsbolag får sparken. Styrelsen har inte längre förtroende för Maria Stenström efter flera uppmärksammade skandaler.

  • Publicerad 11:43, 27 nov 2019

Under åren har Maria Stenström hamnat i fokus i flera stora skandaler inom bolaget. SVT Nyheter Väst avslöjade 2011 hur Maria Stenström inte följt kommunens ramavtal och i stället anlitat ett konsultbolag hon hade privata band till.

Tidigare i år rapporterade GT om hur Maria Stenström återigen anlitat konsulter hon känt privat.

Sedan oktober har Maria Stenström varit arbetsbefriad från sin tjänst och under onsdagen tog bolagets styrelse beslutat om att avsluta hennes tjänst med omedelbar verkan.

– Vi har inget förtroende för henne längre. Beslutet har mognat fram. Det är ingen specifik händelse som lett fram till det här beslutet utan en samlad bedömning av flera saker. Vi ser inget fortsatt samarbete och ville göra processen kort, säger Margareta Broang, ordförande Göteborgs Stads Parkerings AB.

Hur tror du att de här händelserna påverkat förtroendet för bolaget?

– Vi är en ny styrelse som sedan mitten av mars har tagit tag i det här. Jag hoppas att man nu ser att den nya styrelsen tar tag i saker och börjat städa. Vi har redan städat väldigt mycket och sett över nya rutiner. Det är därför vi kommer med beskedet nu också, så vi kan starta om 2020, säger säger Margareta Broang.

Det var hon som levererade beskedet till Maria Stenström.

– Hon tog emot det lugnt. Vi hade ett bra samtal. Hon har samtalsstöd och vi ska ringa upp henne om några dagar och checka av så att hon mår bra.

Maria Stenström har en månadslön på 94 900 kronor. Nu väntar sex månaders uppsägningstid och därefter avgångsvederlag under 18 månader för Maria Stenström.

Christer Svärd fortsätter som tillförordnat VD tills en ny ordinarie är på plats. Den rekryteringsprocessen påbörjas direkt.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57