Efter skyfallet: Sören fick källaren vattenfylld

Gårdagens hårda regnväder orsakade översvämningar på flera ställen i Göteborg. Sören Meethz fick sin källare vatten fylld men det är inte första gången det sker. Enligt honom är det dagvattenbrunnarna som är för trånga.

  • Publicerad 12:00, 19 jul 2018

Översvämningar inträffade bland annat vid Marklandsgatan, Frölunda torg och på Dag Hammarskjöldsleden under onsdagseftermiddagens hårda regn.

Men det var även ett antal privatpersoner som blev drabbade då vatten letade sig in i deras källare. För Sören Meethz i Askim är det tredje gången sedan år 2011 det händer honom.

– Det började regna här vid klockan ett i onsdags och vid två stod källaren i vatten, säger Sören.

För trånga brunnar

Enligt honom är det dagvattenbrunnarna ute på gatan som är för trånga så att regnvattnet inte hinner rinna undan. Även en granne till Sören fick in vatten i huset.

Sörens hus byggdes runt 1960, tio år senare byggdes ytterligare 15 hus på gatan och Sören berättar att man inte gjort några åtgärder för dagvattenbrunnarna sedan dess.

– Som tur är så är jag snickare och har de flesta verktyg för att få bort vatten ur källare men det ser ju riktigt illa ut och det luktar fruktansvärt. Vattnet är helt svart som kommer in så det är ju inte bara vanligt regnvatten.

Skador för 100 000

Skadan i källaren som skedde ifjol har han försökt få betald av försäkringsbolaget men ersättningen han fick då var inte i närheten av vad det kostade att återställa källaren. Sören har även vänt sig till Göteborgs Stad för att få ersättning men han väntar fortfarande på svar.

– Skadan förra året kostade omkring 60 000 kronor och första gången det hände 2011 landade notan på nästan 100 000 kronor.

Glen Nivert är enhetschef för dagvatten och skyfall på kretslopp och vatten och han är medveten om att avrinningen av dagvatten är ett problem på vissa ställen i kommunen.

– Ledningsnätets kapacitet ser olika ut på olika ställen i staden men Askim är en utmaning. Det finns också så otroligt många olika varianter av problem. Det kan vara skräp som satt igen brunnen, eller att vägen lutar åt fel håll. Men när vattnet väl kommit ned i systemet och det är fullt kan vattnet antingen rinna vidare och skada fastigheter eller komma upp ur en annan brunn, säger Glen Nivert.

Han poängterar även att ledningsnätet inte är lika utbyggt i Askim som i andra områden av staden.

– Generellt i Askim är dagvattensystemet inte så utbyggt. I Askim har man även problemet med väldigt bergig terräng och förtätade gator som från början inte är gjorda för det.

Vad har kommunen för skyldigheter när det kommer till ersättning av skador på fastigheter?

– Som drabbad ska man kontakta sitt försäkringsbolag som då går in och hjälper till med det som är akut. Sedan vänder försäkringsbolaget sig till kommunen och kräver pengar, därefter gör vi en skadeutredning för att se om det är vårt fel, säger Glen Nivert.

Svåra infrastrukturprojekt

Men även om det är kommunens "fel" så kan det ta väldigt lång tid innan problemet åtgärdas.

– Skulle det visa sig att det är vårt ansvar så måste vi också åtgärda det för att det inte ska upprepas och då måste vi projektera. Det här kan vara väldigt svåra infrastrukturprojekt så den drabbade kan får vänta många år innan han kan vara säker på att det inte händer igen, avslutar Glen Nivert.

Vi är GBG

    Vi är GBG