Stänger. Älvstrandens bibliotek kommer efter årsskiftet inte att vara tillgänglig för allmänheten längre. Dock kommer det fortsatt att vara ett skolbibliotek. Foto: Lovisa Hansson

Efter stängningen: Så ersätts Älvstrandens bibliotek

Från och med årsskiftet blir Älvstrandens bibliotek ett renodlat skolbibliotek. Nu presenterar Kulturförvaltningen hur de planerar att ersätta folkbiblioteket som huserat i samma lokal.

  • Publicerad 13:00, 27 nov 2021

Fram till årsskiftet samsas folkbiblioteket, som är till för allmänheten, och skolbiblioteket, som är till för gymnasieelever på Lindholmen, under ett och samma tak. Men sedan måste folkbiblioteket flytta ut från Älvstrandens bibliotek. Något som GöteborgDirekt tidigare rapporterat om.

Protesterar mot stängningen av Älvstrandens bibliotek för allmänheten

Kulturförvaltningen: "Förstår oron"

När beskedet nådde besökarna till Älvstrandens bibliotek strax efter sommaren fanns det inte något klart besked om hur folkbiblioteket skulle ersättas.

– Den här förändringen handlar inte om att lägga ner biblioteksverksamhet. Jag förstår oron och det är något som vi har med oss i arbetet med att försöka hitta en lämplig lokal. Vi hoppas kunna ge mer tydligt besked snart, har Annika Cross, verksamhetsområdeschef Sydväst/Hisingen på Kulturförvaltningen, tidigare sagt till GöteborgDirekt.

Två lokaler öppnar

I veckan skickade Kulturförvaltningen ut ett pressmeddelande om att två bibliotekslokaler ska öppna på norra Älvstranden under nästa år.

I samma byggnad som Ica Kvantum i Sannegården blir det en biblioteksservicestation. Där kommer självservice att råda vilket innebär att besökarna kan reservera böcker som man hämtar ut i lokalen och kan lämna tillbaka böcker som man lånat.

"Välkomnar alla"

På Monsungatan vid Eriksbergskranen blir det ett mindre bibliotek med inriktning mot barn och familjer.

– Området har vuxit under flera år och här bor många barnfamiljer som nu får enkel och nära tillgång till biblioteksservice. Men biblioteket välkomnar naturligtvis alla som bor i området. Alla kan, precis som idag, reservera böcker och hämta dem på Eriksberg, säger Annika Cross, i pressmeddelandet.

Annika Cross, verksamhetsområdeschef Sydväst/Hisingen, Kulturförvaltningen. Foto: Privat

Vi är GBG