Trygghet. Nu ska kyrkogårdarna på Hisingen bli tryggare. Foto: Mostphotos

Efter stöket: Nu ska kyrkogårdarna bli trygga

För ett år sedan kom rapporter om kriminell verksamhet och otrygghet på kyrkogårdar runt om i landet. Nu ska tjänstemän på Socialnämnd Hisingen ta fram arbetssätt för att tillsammans med Svenska kyrkan öka tryggheten.

  • Publicerad 12:01, 4 mar 2021

Cissi Hammer, förvaltningschef på Göteborgs begravningssamfällighet. Foto: Birgitta Löwing Kiser

Viktor Stenlöf, gruppledare för Socialdemokraterna socialnämnd Hisingen. Foto: Privat

I januari 2020 larmade Svenska kyrkan om brottslighet som droghandel och prostitution, på kyrkogårdar runt om i landet.

Redan då menade Cissi Hammer, förvaltningschef på Göteborgs begravningssamfällighet, att även om de ibland ser spår efter droghandel så har inte de fått några indikationer om att kyrkogårdarna i Göteborg upplevs som särskilt otrygga.

– Nej inte i samma utsträckning som man upplevt i Malmö, och det har inte skett någon förändring under det gångna året. Däremot är det svårt för oss att ha koll på det som sker nattetid på kyrkogårdarna, säger hon.

Enligt Viktor Stenlöf, gruppledare för Socialdemokraterna i Socialnämnden Hisingen, är deras bild att det även i Göteborg finns kyrkogårdar som upplevs otrygga.

– En kyrkogård som sticker ut är Fridhems kyrkogård. Och just kyrkogårdar är en plats där samhället borde kunna garantera tryggheten, säger han.

Förra veckan gick Socialdemokraternas förslag om ökad samverkan mellan Socialnämnd Hisingen, Svenska kyrkan och andra trossamfund igenom i Socialnämnd Hisingen.

– Nu ska förvaltningen ta fram förslag om hur samverkan ska fungera i praktiken. Det känns positivt och är en signal från politiken att det har är en viktig fråga, säger Viktor Stenlöf.

Vi är GBG