Lättade. Café Fluss i Jubileumsparken behövde inte rivas, bara flyttas. Ägarna Johan Hedén och Johan Schmeling ser fram emot att bygga upp sitt café på Bananpiren istället. Foto: Lovisa Hansson

Efter stora engagemanget – Café Fluss öppnar på ny plats

Över 10 000 personer skrev under när café Fluss hotades med rivning. Nu gläder sig ägarna Johan Schmeling och Johan Hedén för möjligheten att utveckla sitt lekfulla café på ny – och större – yta.

  • Publicerad 13:30, 28 apr 2021

En lekstuga för vuxna...

På 2 800 kvadratmeter ska ett nytt café Fluss växa fram. Efter flera turer har ägarna Johan Schmeling och Johan Hedén skrivit på kontrakt med Göteborgs stad för att få bygga upp caféet på nytt på Bananpiren.

– Det känns otroligt bra och det är tack vare alla som engagerade sig för oss som vi har orkat kämpa för detta, säger Johan Hedén.

Han refererar till de tusentals personer som förra sommaren skrev under en uppropslista för att bevara Café Fluss i Jubileumsparken.

Uppmärksammade Café Fluss får förlängt

Med lekfull och färgstark inredning var caféet ett populärt besöksmål vid Pöl Harbour och Svettekörka i Frihamnen. Ägarna Johan och Johan hade då ett kontrakt som förlängdes år för år. Förra sommaren stod det klart att det inte skulle förnyas på grund av kommunens planer för Jubileumsparken.

– Det har varit en jättetung vinter, det ska man inte sticka under stolen. Men nu känns det som att krafterna börjar komma tillbaka och vi är glada att komma igång på nytt, säger Johan Schmeling.

Verksamhet inne och ute

Första april tog de över platsen på Bananpiren som de nu ska börja utveckla. Caféet kommer att ligga i soligt västerläge på piren med utsikt över Hisingen.

– Vi har även tillbyggnaden av Kajskjul 105 att disponera över. Den kommer vi att isolera så att vi har möjlighet att driva verksamhet året om. Det är väldigt positivt, säger Johan Schmeling.

Vilka planer som ägarna har för sitt nya kafé är de hemlighetsfulla med. På piren syns rekvisita från Göteborgsoperan samsas med ett tiotal stubbar och stammar samt skrotade bilar.

– Café Fluss ska vara en lekstuga för vuxna, en plats där man vågar vara ung i sinnet, säger Johan Hedén.

"Vill inte stressa fram något"

När caféet öppnar är oklart i nuläget.

– Vi vill inte stressa fram något utan kommer att jobba i vår egen takt. Tidigast under sensommaren/hösten kan vi vara klara att öppna en del av caféet. Det beror också på hur coronarestriktionerna ser ut just då, säger Johan Schmeling.

Vi är GBG