Efter stormarna: VD:n lämnar Götheborg

Två år som VD för Ostindiefararen. År där det stormat rejält kring Chatrine Fritzell. Utom på haven. Skeppet ligger tryggt förtöjd vid kaj. Där lämnar hon det till sommaren.

  • Publicerad 10:19, 2 maj 2019

Chatrine Fritzell har planer för ostindiefararen. Hon visar entusiastisk bilder på det upplevelsecenter som ska byggas vid Masthuggskajen med skeppet Götheborg i fokus, men där också berättelsen om Göteborg, närheten till havet och sjöfarten – väsentligheter för staden och dess invånare – ska väcka kunskap och nyfikenhet.

– Göteborg har havet och transporterna i sitt DNA, som Chatrine Fritzell säger.

Men när allt blir klart vet hon inte.

– Nej, blir det 2023 eller 2024? frågar hon sig själv utan att kunna ge svar.

Så när skeppet gör sin, förmodligen, sista resa tvärs över Göta älv, då finns inte Chatrine Fritzell kvar som VD.

Mönstrar av

Efter drygt två år har hon ställt sin plats till förfogande och diplomatiskt säger hon att det är en gemensam uppgörelse mellan henne och hennes uppdragsgivare Svenska Ostindiska Companiet, som i sin tur ägs av en ideell stiftelse.

– Nej, det finns inga konstigheter i det, säger hon, som samtidigt inte vet vem som ska ersätta henne efter att hon mönstrat av den 30 juni.

Chatrine Fritzell är rutinerad inom turistnäringen och är en kvinna med iver, kraft och nyfikenhet för sina uppdrag. Hon har tagit ett rejält språng från uppväxten i Storuman till Göteborg, som hon kom till som 18-åring för att jobba på förskola.

– Mamma kom från Göteborg så vi var mycket på västkusten på somrarna. Så då jag flyttade hemifrån flyttade jag till mitt andra hem, säger hon som i stor sett varit staden trogen sedan dess.

Fotomodell

För det har blivit boende i USA och fotomodelljobb för henne innan hon landade i Göteborg för nya utmaningar.

1997 började hon på Göteborg & co, Göteborgs evenemangsbolag, dit hon kom efter att ha jobbat som programledare på nystartade TV4:s lokala station här i staden. Hon stannade på Göteborg & co fram till 2004 innan det stora äventyret med att jobba med Volvo Ocean Race gav henne vind i seglen.

– Jag som älskar att resa blev bönhörd. Vi var som ett resande teatersällskap. Rio de Janeiro, Kapstaden... med stopp från allt från några veckor till månader.

Pedagog

När väl uppdraget var klart hamnade hon som ansvarig för utveckling av besöksnäring i Sotenäs kommun. Där har hon efterlämnat Fiskarnas marknad, ett klockrent evenemang vid Bohuskusten. Men pendlandet tog på krafterna och hon blev lärare på Yrgo, yrkeshögskoleutbildningar med ämnen som besöksnäring, på Hisingen.

– Jag har i alla mina yrken haft praktikanter. Det är både kul och en skyldighet att ta hand om ungdomar. Så steget var inte långt och dessutom finns det en pedagog i mig sedan förskollärartiden

Men när jobbet som VD för ostindiefararen Götheborg dök upp var det en utmaning hon inte kunde tacka nej till. Väl på plats började det storma rejält om skeppet, trots att det låg vid kaj.

– Beslutet om att skeppet skulle bli ett icke seglande skepp var fattat innan jag började. Jag förstår känslorna som följde. Men det var beslutat på ekonomiska grunder, för det handlade om att skeppet skulle vara kvar i Göteborg, förklarar hon och berättar vidare:

– Det fanns seriösa köpare från Kina, Holland och något arabland. Men då klev staden in och säkrade att hon blev kvar.

Chatrine Fritzell

Är: 63 år. Bor i Vasastaden. Har två vuxna barn, ett barnbarn samt en käraste som hon snart åker på en tre veckors bil- och campingsemester med till USA. Sitter som VD på ostindiefararen Götheborg fram till 30 juni. Har inte klart med nytt jobb, men ska inte bli pensionär.

Bakgrund: Kom som 18-åring till Göteborg för att jobba som förskollärare. Har jobbat som fotomodell, programledare på TV4 Göteborg, med evenemang på Göteborg & co och med Volvo Ocean Race över hela världen.

Chatrine Fritzell

Röda sten – Saltholmen

Delsjön – Slottsskogen

Gamla Ullevi – Scandinavium

Götaplatsen – Järntorget

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Färja – Spårvagn

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Lorensbergsteatern – Lisebergsteatern

Nordstan – Frölunda torg

Konserthuset – Göteborgsoperan

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57