ANALYS. Linda Wass, biomedicinsk analytiker, och Viktoria Hennings, biolog, testar ett tiotal prover från patienter positiva för den nya coronavirusinfektionen covid-19 för att se om de hade utvecklat antikroppar. Foto: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Efter SU:s coronatester – hopp om immunitet

Nu har de första resultaten från Sahlgrenskas analyser av antikroppar hos smittade patienter kommit. Förhoppningen är att den som varit smittad utvecklar immunitet mot covid-19.

  • Publicerad 15:09, 25 mar 2020

På Sahlgrenska har man den senaste tiden analyserat antikroppar i blod hos smittade patienter för att kunna se om personer som tillfrisknat blir immuna mot covid-19. Nu har de första resultaten kommit.

– Detta är ett viktigt steg även om det fortfarande krävs kompletterande analyser innan vi har ett test som kan användas i praktiken, säger Jan-Åke Liljeqvist, överläkare i klinisk virologi och som leder utvecklingsarbetet vid mikrobiologiska laboratoriet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Nu fortsätter arbetet med att utvärdera tester som olika företag tagit fram för att påvisa antikroppar. När ett test godkänts blir nästa steg att testa vårdpersonal för att kunna se vilka som haft infektion av covid-19.

– Förhoppningen är att man utvecklar immunitet mot det nya coronaviruset på samma sätt som man gör mot andra virus. Genom att mäta antikroppar kommer man också kanske redan i sommar att kunna testa hur stor del av befolkningen som har haft infektion med det nya coronaviruset, säger Jan-Åke Liljeqvist.

Sahlgrenska testar läkemedel mot corona

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Bryt ihop men se till att gå vidare"

Retorikcoachen om coronapandemin. Alla påverkas vi av den rådande corona-situationen men vissa slår den hårdare mot. Jenny Ralphsson Jernberg vet hur man tar sig genom tuffa motgångar.tisdag 24/3 16:53

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57