Mot hösten. Göteborgsoperan sikta mot hösten – och våren – med sitt nya program som bald annat bjuder på Håkan Hellströmmusikalen "Kärleken skonar ingen". Foto: Ellika Henrikson

Efter tomma salonger – Göteborgsoperan redo med nytt program

Göteborgsoperan blev snuvade på förra årets omfattande program. Till exempel blev musikalsatsningen "Cabaret" inställd med bara några dagars varsel. Nu tar man sats mot en ny höst – och vår – med allt från musikaler, konserter, dans och opera.

  • Publicerad 16:30, 9 jun 2021

Säsongen 2020/2021 är lätt att glömma för Göteborgsoperan. Av mycket blev intet och mest snopet av musikalsatsningen på "Cabaret", där den flyttade premiären från september till 7 november blev inställd med bara några dagars marginal.

Luttrade har operahuset i Göteborg både slickat sina sår och fortsatt planeringen. Nu är man klar med presentationen av kommande säsongs program.

Utnyttjat tiden

Det är en väldigt speciell känsla att efter den här tiden äntligen få hälsa välkommen igen. Under pandemin har vi bjudit på digital scenkonst i stället för att mötas live. Vi har utnyttjat tiden väl och tagit stora digitala kliv. Men självklart är det med extra glädje vi ser fram emot att komma samman igen på riktigt – på våra scener i Göteborg och Skövde och på regionala och internationella turnéer. Vi vet att publiken längtar lika mycket efter oss som vi efter dem, förklarar Göteborgsoperans vd, Christina Björklund i ett pressmeddelande.

Omfattande program

Programmet är omfattande och bjuder på allt från musikalen "Kärleken skonar ingen", baserad på Håkan Hellströms texter och låtar i en story gjord av Mirja Unge i samarbete med Simon Ljungman, Håkan Hellström och regissör Victoria Brattström. Den har en planerad premiär 9 oktober.

Innan dess har publiken haft möjlighet att möta allt från operorna "Barberare i Sevilla" och "Tosca" samt dansverket "Hurricane".

"Ragnarök"

Vidare kommer Göteborgsoperans Wagnersatsning se sin fortsättning då "Ragnarök" sätts upp med premiär i december. I samma månad spelas julmusikalen "Julglitter och operakaos". Efter årsskiftet bjuds det traditionsenligt på Trettondagskonsert med bal.

Dansen fortsätter under säsongen med flera spännande uppsättningar.

– Aldrig förr har vi blickat mot en ny säsong med sådant hopp och sådan ödmjukhet. Kultur är en grundläggande del av livet och samhället och nu längtar vi efter att återförenas med vår publik och dela vår konst. Säsongen 2021/2022 fyller vi med kompromisslös, djärv och banbrytande danskonst, som lyfter fram kvinnliga artister, berättar Katrín Hall, konstnärlig chef dans.

Fler operor är att vänta, bland annat "Herr Arnes penningar" av Gösta Nystroem, baserad på Selma Lagerlöfs roman, med tänkt premiär i februari.

Göteborgsoperan säsong 21/22

Premiärdatum: 15 augusti "Var hälsad!" (konsert).

21 augusti "Hurricane" – dansverk av Yoann Bourgeois (dans).

29 augusti "Barberaren i Sevilla" – opera av Rossini.

4 september "Boye & Hörberg" – musikteaterverk av Ingahlill Wagelin och Per Larsson.

18 september "Tosca" – opera av Puccini.

23 september "Astronaut" – dansverk av Carl Olof Berg – skolföreställningar.

9 oktober "Kärlek skonar ingen" – musikal av Victoria Brattström, Simon Ljungman, Håkan Hellström och Mirja Unge.

14 oktober "Kvinnors röst" (konsert).

30 oktober "Unfold" – dansverk av Sharon Eyal resp. Christine Gouzelis och Paul Blackman.

16 november "Ministeriet för olösta känslor" – dansverk av Jo Strømgren.

5 december "Ragnarök" – opera av Wagner.

11 december "Julglitter och operakaos" – ny julmusikal för hela familjen.

5 januari "Trettondagskonsert med bal".

21 januari "Here not here" – dansverk av Maxine Doyle och Es Devlin.

29 januari "Champagnetårar" – föreställning med operettmusik av Offenbach.

19 februari "Herr Arnes penningar" – opera av Gösta Nystroem.

18 mars "D and A" – dansverk av Damien Jalet och Alan Lucien Øyen.

14 april "Rigoletto" – opera av Verdi.

7 maj "Viva la mamma" – opera av Donizetti.

20 maj "Dansfestival".

22 maj "Astronaut" – dansverk av Carl Olof Berg – offentlig föreställning.

28 maj "Existens" – körverk av John Barber, Hazel Gould och Susanna Lindmark.

3 juni "Tvåornas kör" (konsert).

Ännu ej bestämda premiärdatum: Filter – musikteaterverk av Jacob Andréas, Rudina Hatipi och Micaela Sjöstedt, Pierrot lunaire – tonsatta dikter av Arnold Schönberg, Kammarkonserter, Kaffekantaten – kantat av J.S. Bach, Relaxed performance, Spotlight – Göteborgsoperans pratshow.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12