Oroliga. Familjen Kulchak har bott i Sverige i över sju år. Nu hotas deras tillvaro. Foto: Lina Isaksson

Efter tragiska bilolyckan – nu utvisas familjen

Just nu pågår ett upprop för familjen Kulchak som efter drygt sju år i Sverige tvingas ge upp sitt nya liv. Samtidigt återhämtar sig 17-åriga dottern Yana från en allvarlig bilolycka ”Jag oroar mig för mina barns framtid", säger mamman

  • Publicerad 05:30, 8 feb 2021

Efter olyckan. Yana fick en svår hjärnskada och mår fortfarande psykiskt dåligt och kan inte vara aktiv längre stunder. Foto: Privat

För sju år sedan lämnade familjen Kulchak Ukraina, ett land som barnen i familjen knappt har några minnen från.
I Sverige och Göteborg har de skapat ett nytt liv med jobb, skola och vänner men om några månader skakas deras tillvaro sönder.

– Migrationsverket hävdar att vår familj inte har tillräckligt bra skäl till att stanna i Sverige, men det som har hänt min syster, som är ett barn, är speciellt. De borde ta hänsyn till olyckan, säger äldsta systern Rina, 24 år.

Livshotande hjärnskada

Det var för omkring två år sedan som Yana, då 14 år, råkade ut för en allvarlig bilolycka som resulterade i en livshotande hjärnskada. Hon drabbades av fyra hjärnblödningar och en sprucken hjärnskalle.

– Hon fick genomgå en väldigt svår operation på Sahlgrenska där läkarna kallar hennes tillfrisknande för ett mirakel, säger syskonens mamma, Lina.

På soffbordet ligger en pappershög med läkarutlåtande och kallelser till rehabiliteringvård och psykologer.

En stor rädsla är att Yana inte kommer få rätt läkarvård i Ukraina om de tvingas återvända.

– I Ukraina finns inte samma förståelse för psykisk ohälsa. Rädslan att skickas tillbaka har gjort att hon mår sämre igen och har återkommande besök på BUP.

Oron över hur barnen ska klara en framtid i Ukraina är stor.

– Yana är 17 år och ska i så fall gå sista året i skolan där. Hon kan inte skriva på ukrainska. Hon är en komplett produkt av svenska skolsystemet. Precis som mina andra barn.

"Rädsla och stress"

Alexander Strandell, vän till familjen, är mycket kritisk till Migrationsverkets beslut och han är inte ensam. I skrivande stund har nästan 7 100 personer skrivit under en namninsamling för att familjen ska få stanna.

– Hur kan vi ha ett system där man utvisar barn som är uppvuxna i Sverige. Detta är en familj som gjort allt i sin makt för att vara goda medborgare. De har jobb och går i skolan. Vi måste kämpa för dem, säger Alexander Strandell.

Yana, som efter olyckan inte orkar vara aktiv längre stunder har vilat sig i rummet intill. Nu sätter hon sig i soffan med de andra.

Hur känner du inför att lämna Sverige?

– Rädsla och stress, säger Yana.

Minns du något från Ukraina?

– Typ inte, jag var nio år när vi flyttade och då är man ganska liten. Jag har mitt liv här med vänner och skola.

Trots de dystra beskeden finns en värme och en gnutta hoppfullhet i rummet. Familjen hoppas att Migrationsverket utfärdar arbetsvisum för pappan och vuxna storasystern.

– Vi vill bara leva, arbeta och låta barnen fortsätta bygga sina liv, säger Lina Kulchak.

Hemma. Familjen hyr en lägenhet i Annedal sedan en tid tillbaka. Foto: Lina Isaksson

Mer om Ukraina

Ukraina blev självständigt 1991, men frigörelsen från Sovjetunionen var svår och landet har präglats av ett tidvis auktoritärt och ständigt korrumperat styre med starka inneboende motsättningar.

En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar.

Hotet från Ryssland har gett Ukraina starkt stöd från EU och USA, men fortsatt korruption kan få stödet att svikta.

Källa: Utrikespolitiska institutet, Landguiden

Visa merVisa mindre