Direkt. För att undvika trängsel sätts en tillfällig buss in mellan Kortedala och centrum. Foto: Thomas Harrysson

Efter trängseln: Västtrafik sätter in direktbuss till Kortedala

Nu sätter Västtrafik in en tillfällig direktbusslinje mellan Kortedala och centrala Göteborg. Syftet är att undvika trängsel i spårvagnstrafiken i coronatider.

  • Publicerad 11:23, 11 maj 2020

De som behöver resa ombeds visa hänsyn och hålla avstånd till sina medresenärer.

Från och med måndag 11 maj börjar en tillfällig busslinje att trafikera sträckan mellan Centralstationen och Kortedala.

Anledningen är att det på linje 11, som kör mellan Kortedala och centrum, har förkommit trängsel på spårvagnen.

– Detta är såklart ett sätt att minska risken för smittspridning på spårvagnarna. Vi har märkt att vagnarna är rätt trånga och har därför valt att göra så här, säger Lena Jovén vid Västtrafik till GP.

Pendlarna vinnarna på Västtrafiks nya zoner

Den tillfälliga bussen kommer att gå ungefär var tolfte minut under några timmar på morgonen och eftermiddagen. Resan tar 16 minuter, vilket är några minuter snabbare än spårvagnen.

Informatörer kommer vara ute på alla fyra hållplatserna för att hjälpa fler resenärer att hitta till de nya bussarna.

Fler extra bussar

Det kan bli tal om extra bussar på fler linjer uppger Västtrafik. Samtidigt uppmanar de resenärerna i kollektivtrafiken att överväga om de kan avstå en resa:

”Till exempel genom att jobba hemifrån eller gå eller cykla. De som behöver resa ombeds visa hänsyn och hålla avstånd till sina medresenärer, samt resa utanför rusningstid om de kan”

Busskaos i Askim på väg mot lösning

Då kör extra bussen

På morgonen mellan kl. 06:30-09:40 kommer bussarna gå mellan Aprilgatan – Allhelgonagatan – Kortedala Torg – Åkareplatsen/Centralstationen.

På eftermiddagen mellan kl. 14:30-17:40 går bussarna åt andra hållet, det vill säga mellan Centralstationen (läge L) - Kortedala Torg - Allhelgonagatan - Aprilgatan.

Bussen kommer att gå ungefär var tolfte minut och resan tar 16 minuter

Källa:Västtrafik

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57