Foto: Mostphotos

Efter turerna: Högskoleprovet blir av

Trots att Universitets- och högskolerådet tidigare gjort klart att årets högskoleprov inte kommer genomföras blir det nu ändå av – men med två begränsningar.

  • Publicerad 13:43, 18 sep 2020

Efter att Universitets- och högskolerådet (UHR) tidigare sagt nej till högskoleprov i höst på grund av coronapandemin sa regeringen ifrån.

Nej till högskoleprov i höst

Klart: Höstens högskoleprov ställs in

Vändningen: De får skriva högskoleprovet i höst

Nu ändras beslutet. Efter dialog med berörda lärosäten görs bedömningen att högskoleprovet trots allt kan skrivas, men med två begräsningar – endast personer utan giltigt provresultat kan anmäla sig och maximalt 27 600 kommer att få skriva provet. Det är drygt hälften av antalet som anmälde sig till provet förra hösten.

– Det är viktigt att så många som möjligt av dem som behöver högskoleprovet för att kunna söka till högskolan inför vårterminen får chans att skriva provet. Eftersom antalet platser kommer att vara begränsat är det viktigt att endast de som verkligen behöver ett provresultat anmäler sig till provet, säger provsamordnaren Peter Honeth i ett pressmeddelande.

Tre regeringsbeslut är förklaringen till att provet trots allt kan genomföras. Utöver ändringen i högskoleförordningen som ger UHR möjlighet att begränsa antalet anmälningar och att endast personer utan giltigt provresultat kan göra högskoleprovet förlängs även giltighetstiden för provresultat från fem till åtta år.

Provet genomförs söndagen den 25 oktober. Först till kvarn gäller för den som vill anmäla sig. Anmälan öppnar 25 september och stänger senast 1 oktober.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11