Gula salongen. På vissa ställen har man lämnat ett litet fält orestaurerat för att kunna se skillnaden före och efter Foto: Higab/Bert Leandersson

Efter två år: Börsens insida har fått nytt liv

Arbetet som skulle ta fyra månader tog två år. Nu har Göteborgs svar på slottet i Stockholms rengjorts fått sig ett rejält ansiktslyft . – Det har inte varit några snabba lösningar, säger en av kulturvårdarna.

  • Publicerad 12:03, 17 feb 2020

Stadsemblemet i fullmäktigesalen. Foto: Higab/Bert Leandersson

Dekormålning med vy över Stockholm. Foto: Higab/Bert Leandersson

Redan 2016 påbörjade Higab restaureringsarbetet av Kvarteret Högvakten. För ett drygt år sedan var arbetet med husens utsida färdigt. Uppfräschningen av Börsens insida beräknades ta fyra månader. Nu är också det klart, efter två år.  

– Om du är så länge på en plats hinner du landa. Vi har verkligen lärt känna Börsen och fått tid att gå ner på djupet och ta reda på hur huset mår. Det har inte varit några snabba lösningar, säger Christina Heberlein på Kulturvård Heberlein, i ett pressmeddelande.

Kommunfullmäktige tillbaka på Börsen

Arbetena har inte varit något för den otålige. Tak, väggar, målningar och stuckaturer varsamt rengjorts för att inte skada den känsliga miljön. Varenda prisma i takkronorna har putsats, alla gardiner har frusits ned i fyra månader för att ta död på skadedjur och det stora stadsemblemet i fullmäktigesalen har restaurerats till ursprungligt skick.

– I den gula salongen, även kallat stuckrummet, har vi putsat all marmor och stuckatur in i minsta detalj. Nu är rummet det vackraste i sitt slag i Sverige, säger Christina Heberlein.

Börsen stod färdig 1849 och en stor del av arbetet med restaureringen har gått ut på att leta i gamla dokument och foton för att kunna återskapa rummen till hur allt såg ut från början.

– Börsen är ett av de finaste husen i Göteborg. Det är helt outstanding. Alla ytor har så häftig kvalitet. Det uppfördes av de duktigaste hantverkarna och när det skulle inredas köpte man in de dyrbaraste föremålen från de bästa ateljéerna i Europa. Man kan säga att det är Göteborgs svar på slottet i Stockholm, säger Marcus Gustafsson, projektledare på Higab.

Bakom de gamla färglagren har flera överraskande upptäckter gjorts. Bland annat i ett av trapphusen där man hittade gamla dekormålningar, en med en vy över Stockholm och en med ett italienskt motiv. Målningarna har nu frilagts och fyllts i för hand.

– En gång i tiden var målningarna en del av Börsens divanrum. Det försvann vid den stora ombyggnaden 1904–1905, så det känns väldigt fint att kunna återskapa delar av rummet. Sen är det extra roligt att allmänheten kan få se målningarna, för om du går på fullmäktiges möten så passerar du dem, säger Marcus Gustafsson.

Något som däremot inte funnits ännu är grundstenen till Börsen som sägs ha lagts av kung Oscar I år 1844. Den skattjakten går vidare ihop med andra arbeten som fortfarande återstår.

– Att vårda ett hus som Börsen, det blir du aldrig färdig med. Så den stora utmaningen har varit att bromsa. Det finns fortfarande en hel del skatter som gömmer sig bakom väggarna och som vi hade velat fortsätta med, men det får bli ett framtida projekt, säger Marcus Gustafsson.

Börsen i Kvarteret Högvakten

Börsen invigdes 1849 och var ett av de dyraste byggprojekten i Sverige på sin tid. Slutkostnaden landade på 450 000 riksdaler silvermynt.

1895 skadades delar av Börsen i en brand. Renoveringen efter branden misslyckades och man gjorde därför en om- och tillbyggnad 1904-1905. Då inrättades bland annat ett sammanträdesrum och kansli åt stadsfullmäktige.

Sedan 1863 äger kommunfullmäktiges sammanträden rum i Börsen. Huset blev byggnadsminnesförklarat 1968.

Källa: Higab

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00