Sedan i fredags, den 18 september, har universitetet problem med sin e-post. Foto: Paul Wallén

Efter två veckor – fortfarande tusentals utan mejl på GU

Fortfarande saknar uppskattningsvis 2000–3000 anställda sina mejlkonton efter serverhaveriet på Göteborgs universitet. "Den här händelsen behöver utredas grundligt”, säger rektor Eva Wiberg.

  • Publicerad 17:01, 1 okt 2020

Sören Ehrnberg IT-chef Göteborgs universitet Foto: Johan Wingborg

Natten till fredag, 18 september, kraschade Göteborgs universitets mejlservrar. Sedan dess har de flesta konton gått att återställa, men fortfarande ligger omkring 2000–3000 av universitetets cirka 12 000 konton nere.

Miljontals mejl kan vara förlorade

– Att e-posten inte fungerar för alla är ett mycket allvarligt läge för hela vår verksamhet och visar på sårbarheten i vårt digitaliserade samhälle. Jag kan garantera att vi gör vårt yttersta och jag fortsätter att hoppas på förståelse från berörda, såväl internt som externt. Den här händelsen behöver utredas grundligt och förberedelser för en djupgående revision pågår, säger rektor Eva Wiberg i ett mejl till Göteborg Direkt.

Studentmejlen har inte påverkats, men för medarbetarna vars mejlkonton inte fungerar har haveriet lett till stora problem.

– De har fått jobba på alla möjliga sätt, som telefon. Det är nog lättare i det interna än i det externa där man ofta har sin etablerade kontakt via sin mejladress, säger IT-chefen Sören Ehrnberg.

I nuläget är det inte ens säkert om alla gamla mejl går att återställa.

– Inget är uteslutet förrän vi är färdiga. Det är för tidigt att säga, men vi ser ljuset i tunneln.

Sören Ehrnberg säger att ungefär 30 – 40 personer jobbar med att lösa problemen.

– Det handlar framförallt mycket om vad som är möjligt att göra manuellt. Varje konto som går att få igång har ett stort värde. Men vi arbetar mot klockan. Det manuella håller inte i längden.

Hur allvarligt är det här?

– Allvarligt! Det är viktigt att poängtera att det är väldigt jobbigt för hela GU, även för dem vars konton fungerar som inte kan kontakta sina kollegor, säger Sören Ehrnberg.

Göteborgsnöje

Filmen om Nationalteatern premiärvisas på filmfestivalen

Nöje Premiär. Extrainsatt i sista sekund. "Vi är barn av vår tid" har extrainsatts i Göteborgs filmfestivals program. Den 6 februari visas filmen, som därmed får världspremiär.tisdag 26/1 16:37

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20