Fortsatt hett. Under de gråa molnen ser konjunkturen i Göteborgsregionen ganska bra ut. Foto: Mostphotos

Ekonomi: Göteborgsregionen går fortsatt starkt

Göteborg fortsätter att gå starkt i konjunkturen. Men toppen kan snart vara passerad. Det visar handelskammarens företagspanel.

  • Publicerad 11:30, 3 dec 2018

Under tredje kvartalet var cirka 553 000 personer sysselsatta i Göteborgsregionen. Samma period förra året var siffran cirka 539 000 personer. Arbetslösheten i regionen fortsätter att minska. I oktober låg den på 5,5 procent. Framförallt har många utrikes födda personer som tidigare varit arbetslösa klivit in på arbetsmarknaden.

– Under lång tid har Göteborgsregionen haft lägst arbetslöshet bland storstadsregionerna. Arbetskraftsbristen är fortsatt rekordhög. Ett annat glädjeämne är att Göteborgs hamns containervolymer fortsätter att öka för tredje månaden i rad och ger kraft åt den västsvenska konjunkturen, säger Västsvenska Handelskammarens vd Johan Trouvé i ett pressmeddelande.

Men på längre sikt förväntar sig de västsvenska företagen att konjunkturen ska mattas av. Det visar Handelskammarens företagspanel. Detta är också något som går i linje med vad de flesta ekonomiska bedömare tror.

– Indikatorerna ligger högt men på längre sikt kan vi förmodligen vänta oss en viss avmattning, troligen i mindre grad i Västsverige säger Västsvenska Handelskammarens vd Johan Trouvé.

Men han är inte så säker på en lågkonjunktur.

– Även om osäkerheterna är stora framöver och mycket tyder på en avmattning, så behöver det inte innebära en lågkonjunktur, utan enbart en något lägre tillväxt. Vi ser också flera företagsetableringar i regionen, som fortsatt indikerar stark framtidstro. Västsverige är dragloket i svensk ekonomi säger Johan Trouvé.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG