Foto: Mostphotos

Ekonomichef: Fler besparingar väntar i skolan

Den nya grundskoleförvaltningen går hårt fram för att få en skolbudget i balans. Under senaste året har kostnaderna för skolan sänkts med hundra miljoner kronor. Ändå måste skolan fortsätta att spara.

  • Publicerad 13:54, 24 jun 2020

Målet är en skola med likvärdig undervisning som kompenserar för elevernas olika förutsättningar. Vägen dit är däremot långt ifrån spikrak.
Sedan staden tog över ansvaret för grundskolorna från stadsdelsnämnderna för två år sedan har de ansvariga slitit med budgeten. Fortfarande finns ett underskott på 20 miljoner kronor. Pengar som måste sparas in någonstans.

– Stadsdelsnämnderna har alla haft olika styrmodeller. Nu har alla skolorna samlats i en organisation, vilket har varit en utmaning, säger Ulrica Johansson, grundskoleförvaltningens ekonomichef.

Rektorn: "Årets budget i balans"

Skolpengen räcker inte

Trots att skolpengen höjdes vid årsskiftet har pengarna inte räckt till för att lösa de underskott som skolorna hade med sig in i förvaltningen. Genom att knapra in kostnader lite här och där – som inte har påverkat undervisningen – har man lyckats sänka budgetunderskottet med en stor del. Men nu räcker det inte längre.

De värst drabbade skolorna måste slimma sina verksamheter.

– Det pågår ett intensivt arbete med de skolor som måste spara. Vi ser över hur organisationen fungerar och hur bemanningen ser ut, att rätt resurser finns på rätt plats. Det är en jättetuff resa, säger Ulrica Johansson.

Pressad skolbudget splittrar politiken

Tjänster måste bort

Grundskolan har tilldelats extra resurser under våren, på grund av corona, men eftersom pengarna fördelas jämnt över verksamheterna har tillskottet inte helt kunnat lösa de enskilda skolornas underskott. Nu tvingas man skära ner i bemanningen av skolpersonal. I värsta fall kan det handla om en minskning med flera hundra tjänster totalt.

– Vi måste tänka långsiktigt. Det kan ta mellan fem och sju år att få balans i budgeten. Men i slutändan ska alla skolor i hela vår stad ha samma förutsättningar, säger ekonomichefen.
 

Så fördelas resurserna

21 mars 2018 beslutade den interimistiska grundskolenämnden om en gemensam resursfördelningsmodell, som skulle öka styrningen mot en mer likvärdig skola.
Grundprincipen är att fördelningen ska baseras på varje elevs förutsättningar och inte som tidigare på i vilken stadsdel eleven bor och går i skolan.
Större delen av elevpengen består av ett grundbelopp som är lika stort för alla elever oavsett bakgrund. Utöver grundbeloppet finns även en del som bestäms av elevernas bakgrund till exempel föräldrarnas utbildningsbakgrund och utländsk bakgrund.
Drygt 80 procent av pengarna delas ut jämnt till skolorna, medan resterande procent fördelas utifrån sociala aspekter.
Källa: Grundskoleförvaltningen

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11