Foto: Mostphotos

Ekonomichef: Fler besparingar väntar i skolan

Den nya grundskoleförvaltningen går hårt fram för att få en skolbudget i balans. Under senaste året har kostnaderna för skolan sänkts med hundra miljoner kronor. Ändå måste skolan fortsätta att spara.

  • Publicerad 13:54, 24 jun 2020

Målet är en skola med likvärdig undervisning som kompenserar för elevernas olika förutsättningar. Vägen dit är däremot långt ifrån spikrak.
Sedan staden tog över ansvaret för grundskolorna från stadsdelsnämnderna för två år sedan har de ansvariga slitit med budgeten. Fortfarande finns ett underskott på 20 miljoner kronor. Pengar som måste sparas in någonstans.

– Stadsdelsnämnderna har alla haft olika styrmodeller. Nu har alla skolorna samlats i en organisation, vilket har varit en utmaning, säger Ulrica Johansson, grundskoleförvaltningens ekonomichef.

Rektorn: "Årets budget i balans"

Skolpengen räcker inte

Trots att skolpengen höjdes vid årsskiftet har pengarna inte räckt till för att lösa de underskott som skolorna hade med sig in i förvaltningen. Genom att knapra in kostnader lite här och där – som inte har påverkat undervisningen – har man lyckats sänka budgetunderskottet med en stor del. Men nu räcker det inte längre.

De värst drabbade skolorna måste slimma sina verksamheter.

– Det pågår ett intensivt arbete med de skolor som måste spara. Vi ser över hur organisationen fungerar och hur bemanningen ser ut, att rätt resurser finns på rätt plats. Det är en jättetuff resa, säger Ulrica Johansson.

Pressad skolbudget splittrar politiken

Tjänster måste bort

Grundskolan har tilldelats extra resurser under våren, på grund av corona, men eftersom pengarna fördelas jämnt över verksamheterna har tillskottet inte helt kunnat lösa de enskilda skolornas underskott. Nu tvingas man skära ner i bemanningen av skolpersonal. I värsta fall kan det handla om en minskning med flera hundra tjänster totalt.

– Vi måste tänka långsiktigt. Det kan ta mellan fem och sju år att få balans i budgeten. Men i slutändan ska alla skolor i hela vår stad ha samma förutsättningar, säger ekonomichefen.
 

Så fördelas resurserna

21 mars 2018 beslutade den interimistiska grundskolenämnden om en gemensam resursfördelningsmodell, som skulle öka styrningen mot en mer likvärdig skola.
Grundprincipen är att fördelningen ska baseras på varje elevs förutsättningar och inte som tidigare på i vilken stadsdel eleven bor och går i skolan.
Större delen av elevpengen består av ett grundbelopp som är lika stort för alla elever oavsett bakgrund. Utöver grundbeloppet finns även en del som bestäms av elevernas bakgrund till exempel föräldrarnas utbildningsbakgrund och utländsk bakgrund.
Drygt 80 procent av pengarna delas ut jämnt till skolorna, medan resterande procent fördelas utifrån sociala aspekter.
Källa: Grundskoleförvaltningen

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00