Kreativ. Som El Perro Del Mar får Sarah Assbring utrymme för sin konstnärliga kreativitet. Foto: Alex de Brabant

El Perro Del Mar möter mörkret

Med förra albumet "Kokoro" hamnade hon mitt i Trumps övertagande av makten i USA. Det har präglat hennes nya musik på EP:n "We are history". – Den är en mörkare tvilling till "Kokoro", säger Sarah Assbring.

  • Publicerad 15:00, 10 feb 2018

Det är som El Perro Del Mar Sarah Assbring har gjort sig ett allt större namn och med det fått en allt vidare publik. Från mörk, melankolisk pop till mer gränsöverskridande musik med influenser utanför västvärldens sfär.

2016-års album "Kokoro" beskrev hon som att hon ville omfamna allt och riva murar. Nu har hon utvecklat sin musik än mer.

– I korthet slutade den känslan abrupt. Jag var i USA för att påbörja min USA-turné för "Kokoro" samtidigt som Trump tog över makten. Jag såg en djup depression hos många och när jag kom ut på vägarna mötte jag folk som var glada för sin nye president. Jag fick lära mig ett USA som jag inte visste fanns, säger Sarah Assbring.

– Där jag i "Kokoro" bland annat ironiserade över människors passivisering genom konsumtion kände jag att jag inte kunde upprätthålla det längre. "We are history" är en mörkare tvilling till "Kororo".

Första smakprovet från EP:n kom i höstas, låten "Fight for life", där videon är regisserad av Connor Hurley.

– Han är en totalt genialisk ung man. Jag fick ett mejl av honom för några år sedan där han berättade att han gjort en video till min gamla låt "Into the woods". När jag fick se den kände jag att honom släpper jag inte taget om, säger hon.

Så när låten skulle iscensättas blev det han som fick uppdraget.

– Jag var besatt av flyktingkrisen och de som försökte komma till Fort Europa. De som inte är så privilegierade och som kämpar för sina liv. Den handlar om det och den empati som har gått förlorad, förklara Sarah Assbring.

Lyssnar man på hennes produktion med de mollstämda, eleganta poplåtarna från debuten "Look! It's El Perro Del Mar!" och uppföljaren "El Perro Del Mar" är det lätt att koppla till musiken som Lana Del Rey gjort stor. Men där amerikanskan stannat har El Perro Del Mar gått vidare.

– Jag tänker faktiskt på det ibland. Det kanske är ett vinnande koncept, men jag kan inte stanna. Jag måste fortsätta och är nu vuxen nog att inte bekymra mig för vad som hade hänt om jag fortsatt med det som jag höll på med då, säger hon.

Så istället har hon utvecklats, som den här gången innebar att hon satte upp några principer.

– En var att skapa musik med min tablamaskin. En annan att det skulle gå fort. Den tredje var att sätta fokus på texterna och produktionen, avslöjar hon.

Nu återstår nästa.

– Jag vill ut och spela mycket på den här EP:n.

El Perro Del Mar

Är: Sarah Assbring, som bor i Stockholm. Från Göteborg. Uppvuxen i Kållered.

Yrke: Musiker, låtskrivare, sångare.

Aktuell: Med sexspårs-EP:n "We are history". Spelade på Filmfestivalens invigning. Kommande spelningar i Köpenhamn (13/3), London (14/3) och Stockholm (17/4) i vår. Fler kommer.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG